Grönsaker/ Grytor/ Soppor/ Sydamerika

Sancocho- Latinamerikansk soppa

Sancocho är en alldeles fantastisk latinamerikansk soppa som är en favorit att servera på vinter. Värmande och ljuvligt god! En traditionell sancocho innehåller kassavrot, matbanan och majskolvar. Sen kan man fritt tillsätta rotfrukter och grönsaker efter smak. Man kan ha i allt från pumpa, potatis till morötter.

6 portioner
800 g kött med ben (jag tog oxsvans)
1 gul lök
3 st vitlöksklyftor
Grönsaker (läs tips nedan):
Ca 150 g kassavarot
1-2 st matbananer (justera mängd efter smak, jag hade 1)
2-3 st morötter
4 st potatisar
1 purjolök
2 st majskolvar
2 st lime
1 knippe koriander (ca 1 dl hackad. Kan ersättas med persilja om du föredrar det)
Kryddor:
1 msk torkad oregano
2 tsk cayennepeppar
2 tsk spiskummin
Salt & peppar
Olja till stekning
Ca 3 liter vatten
TIPS! Du kan göra en försvenskad sancocho och byta ut kassava och matbanan mot rotfrukter som rotselleri och palsternacka. Tänk på att aldrig äta kassava rå då det kan vara giftigt. Var noga med att tillaga den först.

Gör såhär:
Hacka gul lök i tärningar. Hacka köttet i stora bitar. Finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp olja och stek löken en stund. Vänd i köttet och stek den tills den får färg. Vänd i vitlök, oregano, cayennepeppar och stek lite till. När köttet fått färg häller du över vatten, ca 1,5-2 liter. Krydda med spiskummin, salt och peppar. Låt köttet koka under lock i ca 1 -1,5h, tills köttet nästan är helt färdiglagad.

Skala morot, kassava, potatis och matbanan och hacka i bitar. Strimla purjolöken. Vänd ner alla grönsaker i grytan förutom majskolvarna och koriander och låt puttra i ca 30-40 min. Dela varje majskolv i 2-3 bitar. Vänd ner majsen och grovhackad koriander i soppan. Låt puttra i ca 10 min till. Pressa lime i soppan och servera Soppan kan serveras med ris bredvid eller bröd.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply