Dessert/ Efterrätt/ Iran/ Ris

Shole Zard- Saffranspudding

Shole zard är en persisk saffranspudding med ris. Den garneras och dekoreras med nötter och kanel. En väldigt vacker och god dessert som är enkel att göra. Den behöver dock lite tid att koka och stelna.
shole-zard

Ca 10 små skålar
3 dl ris (gärna jasminris för bäst konsistens)
1,5 l hett vatten
50 g smör
1 msk rosenvatten
2-3 dl socker (beroende på hur söt pudding du vill ha)
2 påsar saffran (1 g)
Valfri smaksättning:
1 tsk kardemumma (går att uteslutas)

Gör såhär:
Blötlägg riset i ljummet vatten minst 1 timme, gärna över natten (ca 6-8 timmar) för bäst konsistens. Koka upp 1 msk vatten och lös upp saffranet, låt stå medan du kokar riset, ca 1 timme. Sila av riset och blanda med 1,5 liter hett vatten och smöret. Låt koka upp och sänk sedan värmen, låt småputtra i minst 1 timme, rör om då och då. Riset ska bli som en gröt och tjockna. Vänd sedan i socker, rosenvatten, saffran och eventuellt kardemumma. Om du vill ha en fast pudding kan du späda ut ca 1-2 msk majsstärkelse med lite vatten och röra ner det i riset, rör om och låt små sjuda 1-2 min, tills puddingen tjocknar. Häll upp i skålar eller i stora tallrikar. Låt stelna i kylen minst 2 timmar. Dekorera med kanel, mandel eller pistagenötter innan servering.
Fotor_144516780293399Fotor_144516788038377

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Margareta Sarring
    18/10/2015 at 16:29

    Vill inte gnälla, för det verkar vara recept på en god dessert, men 2 påsar saffran = 1 gram, inte 10.

    • Reply
      Zeina
      18/10/2015 at 16:32

      Jag tackar och bugar 😀 tänk så galet det hade blivit om någon hällt i 10 g saffran.. hihihi 😉 nollan kom med av misstag.Tack igen /Zeina

      • Reply
        Margareta Sarring
        18/10/2015 at 17:14

        Och dyrt!

  • Reply
    Layal
    07/03/2017 at 17:50

    Hej! Händer något om man glömmer smöret till shole zard?

    • Reply
      Zeina
      09/03/2017 at 10:59

      Hej,
      Smöret gör den krämig 😀
      Den blir bara annorlunda i konsistensen utan smör,

  • Reply
    Layal
    10/03/2017 at 10:38

    Tack så mycket!♡♡♡ Jag följer dig och älskar dig!♡♡

    • Reply
      Zeina
      12/03/2017 at 13:37

      Åh tack snälla. Vilken fin och värmande kommentar. Underbara du, stor kram från mig 😀

    Leave a Reply