Soppor/ Turkiet/ Vegetariskt

Yogurt chorbasi- Turkisk yoghurtsoppa

chorbasi

Yogurt chorbasi är en yoghurtsoppa som är mycket populär i Turkiet. Len och krämig med smak av mynta. Den kan tillagas på många olika sätt och man kan tillsätta allt från köttbullar till kikärtor i soppan. Enkel att laga och mycket fräsch i smaken.
chorbasi-2

6 portioner Yoghurtsoppa
Riset:
1 dl ris (basmati- jasmin- eller rundkorning ris)
6 dl vatten
1 hönsbuljongtärning (funkar även med grönsaksbuljong)
Soppan:
1 liter naturell yoghurt (flytande i tetrapack, ej turkisk yoghurt)
2 äggulor
2 msk vetemjöl
Salt
Garnering:
1 msk olja+ 2 msk smör
2 msk torkad mynta
1 msk pulbiber (turkisk paprikakrydda, kan ersättas med paprikapulver)

Gör såhär:
Tvätta riset och lägg i en kastrull. Koka upp på låg temperatur med buljongtärningen tills riset mjuknar och är helt färdigkokt. Riset kommer att bli som en rinnig gröt, ställ åt sidan, sila inte av, allting ska ner i yoghurten sen. Blanda yoghurt, äggulor och mjöl i en kastrull. Koka upp långsamt på medelvärme under ständig omrörning. Viktigt att du alltid rör om, annars skär yoghurten sig. Låt sjuda långsamt tills yoghurten tjocknar, sluta inte röra om. Häll i riset, rör om, smaka av och krydda med salt.

Hetta upp smör och olja i en separat stekpanna, fräs mynta och paprikakrydda hastigt. Oljan ska få färg och det ska dofta gott från kryddorna, bränn inte dem. Vänd ner i soppan och servera!

20160413_141151-01Blanda yoghurt, äggulor och mjöl. Koka upp under ständig omrörning.

Fräs mynta och paprikakryddan.

Fräs mynta och paprikakryddan.

Vänd ner i soppan.

Vänd ner i soppan.

Kommer att dofta och smaka underbart!

Kommer att dofta och smaka underbart!

chorbasi

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Mårtenssons Kök
    16/12/2015 at 20:59

    Ja denna soppan har vi ätit flera gånger när vi varit i Turkiet, den är så god och en av våra favoriter när det gäller Turkisk mat. Ska absolut testa att göra den här hemma i vårt eget kök, tack för tipset!
    Kram på dej

  • Leave a Reply