Afghansk köttfärsås med pasta

Spaghetti och köttfärssås är en av våra mest omtyckta och lagade rätter i Sverige. Det är en riktig vardagsräddare som alltid går hem! Du känner kanske att du vill piffa upp den klassiska köttfärssåsen och då är detta ett perfekt recept för dig. Pasta och köttfärssås på afghanskt vis. Köttfärssåsen är kryddig och full med smak och kombinationen med den friska mynta och yoghurtsåsen är ljuvlig. Testa och tacka mig sen! 

4 portioner
500 g färs (valfri sort, kött eller vego)
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
400 g krossad tomat
4 msk tomatpuré
2 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
1 tsk korianderpulver
2 st lagerblad
4 dl vatten
Salt & svartpeppar
Rapsolja till stekning
Yoghurtsås:
5 dl turkisk yoghurt
1-2 rivna vitlöksklyftor (justera mängd efter smak)
2 tsk torkad mynta
Salt
Serveringsförslag:
400 g pasta
Torkad mynta, färsk koriander och olivolja till garnering

Recept på vegetarisk afghansk lakhchak hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med köttfärssåsen. Hacka lök i små tärningar, finhacka eller riv vitlöken. Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter eller en rymlig gryta. Stek löken tills den får färg. Tillsätt färs och vitlök och stek tills färsen får färg och smular sig. Vänd i alla kryddor, tomatpuré och stek lite till. Tillsätt krossad tomat, kokhett vatten och låt köttfärssåsen puttra under lock i 30-45 min på medelhög värme.

Blanda alla ingredienser till yoghurtsåsen, finhacka koriander och koka pastan al dente. Precis innan du silar av pastan tar du tillvara på ca 1,5 dl pastans kokvatten och vänder ner i köttfärssåsen.

Lägg yoghurtsås i botten av en tallrik, lägg pasta över, toppa med köttfärsås, lite mer yoghurtsås och avsluta med koriander, mynta och olivolja. Servera och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close