Smörstekta äpplen som får sjuda i en lättlagad kolasås. Fantastiskt gott och enkelt att göra. Det blir sagolikt gott om du serverar äpplena och kolasåsen med våfflor och glass.
6 portioner
25 g smör
3 st äpplen
1,5 dl brunt farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 krm muskot (kan uteslutas)
2 tsk majsstärkelse (Maizena)
1,5 dl vatten
Serveringsförslag:
Glass
Våfflor
Skrolla ner för recept på våfflor
Gör såhär:
Skala och hacka äpplena i skivor eller tärningar. Smält smör och stek äppelbitarna under omrörning tills de mjuknar lite. Vänd i socker, kanel, vaniljsocker, muskot och stek lite till, tills sockret löses upp. Blanda majsstärkelse och vatten i ett glas, blanda tills majsstärkelsen löses upp i vattnet. Häll ner vattnet i kastrullen med äpplena, rör om och låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills såsen tjocknar nån minut, koka inte sönder äpplena. Servera äppelkolasåsen varm eller kall, gärna med glass och våfflor.
10-12 st våfflor
50 g smör
2 ägg
6 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2 krm salt
Gör såhär:
Smält smöret. Vispa äggen i en bunke. Blanda 3 dl av mjölken och hela mängden mjöl med äggen, rör om tills du får en klumpfri smet. Häll sedan i resten av ingredienserna och rör om smeten. Hetta upp våffeljärnet och pensla med smör vid behov. Grädda våfflorna och lägg dem på ett galler och inte på varandra så de inte mjuknar.
Åh jösses så gott det såg ut!! Hur länge tror du äpplena i kolasås håller i kylskåp? Om man inte äter upp allt med en gång förstås 🙂
Tack fantastiska du för en kanonblogg/Instagram!
Tusen tack!
Burken håller i ca 7 dagar.
Kram 😀
Har precis plockat äpplen i trädgården och gjorde en sats! Super super gott! Mums!! 🙂 Tack Zeina för att du finns!