Atayef är små luftiga och mjuka pannkakor som man fyller med en kräm eller nötter. De kan antingen friteras eller serveras som dom är med sirap. En favorit dessert i Mellanöstern. Lite pilliga att göra men helt klart värt mödan, de smakar fantastiskt gott. Detta är ett gammalt favorit recept på bloggen som jag uppdaterat med bättre bilder.
24 små eller 18 st mellanstora Atayef
3 dl vetemjöl
0,5 tsk torrjäst
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 msk socker
4 dl ljummet vatten
Förslag på fyllningar:
1. Grädde:
5 dl vispad grädde
2 tsk vaniljsocker
2. Ashta
1 dl grädde
1 dl mjölk
4 st formfranska skivor (vitt rostbröd)
1 tsk majsstärkelse
1 msk vatten
1 msk socker
0,5 tsk aplesinblomvatten
0,5 tsk rosenvatten
3. Nötter:
2 dl finhackade nötter (välj mellan valnötter, pistage eller mandel)
3 msk sirap
0,5 tsk aplesinblomvatten
0,5 tsk rosenvatten
Sirap:
3 dl socker
3 dl vatten
1 tsk citronsaft från en färsk citron
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
1 msk apelsinblomsvatten
1 msk rosenvatten
1 msk vaniljsocker
Garnering:
Finhackade nötter av valfri sort
Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i ca 7 min, rör om då och då. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.
Gör smeten till pannkakorna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i 3 dl ljummet vatten och vispa smeten klumpfri, häll i resterande 1 dl vatten och blanda. Låt smeten stå i 10 min i rumstemperatur och ställ sedan i kylen 1 timme. Viktigt att den får stå och svälla. Blanda smeten en gång till innan du börjar göra pannkakorna. Värm upp en helt torr stekpanna. Häll ner lite smet och stek på endast en sida några sekunder. Det kommer att bildas bubblor på ovansidan och den kommer torka lite men fortfarande vara mjuk. Lägg på bakplåtspapper. När pannkakorna svalnat täcker du dem så de inte torkar ut och blir svåra att stänga sedan.
Fyllningarna:
Ashta- Skär bort kanterna på brödet, du ska inte använda kanterna, endast det vita brödet. Smula ner brödet i en kastrull och häll över mjölk och grädde. Låt stå och svälla i 15 min. Späd ut majsstärkelsen med 1 msk vatten och rör ner det i brödmassan. Koka upp under omrörning på medelhög värme tills krämen tjocknar. Låt sjuda 1 min, stäng av plattan och blanda i socker och smaksättningen. Låt kallna.
Nötter: Blanda ihop alla ingredienser.
Grädde: Vispa grädden fluffig och smaksätt med vaniljsocker.
Pannkakor med grädde:Nyp ihop ena änden av pannkakan så det blir en liten strut. Spritsa i grädde och garnera med finhackade nötter. Ringla sirap på pannkakan vid servering.
Friterade pannkakor: Lägg en klick ashta eller nötfyllning i mitten av pannkakan. Vik ihop den och nyp kanterna ordentligt. Hetta upp rapsolja i en kastrull och fritera pannkakan i ca 30 sekunder på varje sida. Doppa sedan pannkakan i kall sirap en stund. Lägg upp på ett fat och garnera med hackade nötter.
Du är bäst! Jag har letat efter de här i evigheter! På riktigt jag älskar dig 😀 Ska laga de här o massa annat som du lagt upp. Din Bogg kommer vara min bibel 😛
ÅHHH och jag älskar dig 😀 hihihi tusen tack. Kram
Hej!
Jag brukar baka mina Atayef i ugnen ( friterar ej). Luckas aldrig att göra dem krispiga!! Jag undrar varför?
Hur länge håller dem i kylskåpet?
Ca 4-5 dagar 🙂
Hej zeina,
När man gör dom så har du skrivit att man ska vispa, menar du för hand? Eller med elvisp?
Ska testa göra dom 🙂
Båda sätten funkar bra, bara du får en klumpfri smet 🙂
Hej zeina!
Jag vill fråga dig när du skrev sirap som ska blandas med nötter, vilken sirap menar du? Der finns olika som man köper i affären. Kan du ge mig ett namn är du snäll?
Jag älskar dina recept!!! Jag vill tacka dig så mycket för att du vill dela med dig dina recept. Du är en underbar kvinna!!
Mvh
Hej 😀
Tack snälla. Vit sirap ska det vara. Kram
Hej igen! Vill också veta vilken torrjäst, (den röda färgen på förpackningen )eller?
Funkar lika bra med båda sorter 😀 Jag använder alltid blå
Jag måste bara säga att jag tycker du är grym på att förklara och visa tydligt hur man ska gå till vägas med recepten. Jag ska snart prova atayef och hoppas att jag lyckas med den. har läst receptet gång på gång för att inte missa något !
Tack att du delar med dig!!
Tack 😀 Hoppas att du vev nöjd med resultatet. Kram
Hej Zeina!
Jag har en fundering om man förbereder atayef som ska friteras och lägga de i kylskåp och fritera de färsk innan gäster kommer går det då??
går det att förbereda den stängda atayef som friteras i förväg i så fall hur många dagar i förväg förstörs de inte i kylen ????
Tusen tack för svar!
Hej,
Det går jättebra att förbereda dem och förvara i kylen. Du kan förbereda dem dagen innan och fritera dem nästa dag. Förvara i kylen och täck väl med plast. Lycka till ❤
Åhh vad jag har letat efter recept på detta!! Det är första gången jag ska testa mig på den här bakelsen så har inte superbra koll på fyllningarna, vilken är den vanligaste?:)
Tack för svar på förhand!!
Hej! Kul att du äntligen har hittat ett recept. Den vanligaste fyllningen är ashta och nötter 😀 kram
Du är duktig
Måste man ha bröd i Ashta krämen och i pannkakssmeten funkar det lika bra med vanlig jäst mvh
Hej Zeina! Varje gång jag gör dessa blir mina atayef väldigt mjuka när de ska ätas, hur gör jag för att få dom lite krispiga, dom friterade då ☺️
Fungerar det bra att frysa in o friterad och sedan ta upp direkt från frysen och fritera?
Hej! Kan man göra dessa nyttigare genom att byta ut jästen och Vetemjöl. Funkar det att byta mot bikarbonat och citron och Vetemjöl med kokosmjölk?
kan man fritera atayef med ashta också?
eller måste de vara nötter ?
jag minns att ja åt med ashta när de va friterad