Lättlagad favorit från Balkan. Mustig köttgryta med grönsaker. Grytan kan varieras i det oändliga med grönsaker efter smak.
6 portioner
Ca 900 g grytkött (jag tog högrev)
Ca 800 g grönsaker (läs tips nedan)
1 lök eller purjolök
4 vitlöksklyftor
400 g krossad tomat
2 grönsaksbuljongtärningar eller 2,5 msk fond
2 tsk paprikapulver
Salt & peppar
Olja till stekning
Ca 4-5 dl vatten
TIPS! Variera och mixa grönsakerna efter smak. Du kan ha i allt från vitkål, rotfrukter av olika slag, gröna bönor, frysta grönsaker, paprika, zucchini osv. Jag hade 1 zucchini, 2 paprikor, 2 morötter, halv purjolök och 5 små potatisar i mina gryta. Jag tog helt enkelt det jag hittade hemma.
Recept på albansk vitkålsgryta hittar du HÄR!
Gör såhär:
Hacka köttet i bitar, hacka alla grönsaker i bitar, finhacka vitlök. Hetta upp olja och stek köttet tills det får färg och fin stekyta. Vänd i lök, vitlök och stek under omrörning nån minut. Vänd i alla grönsaker och fräs lite snabbt. Ha i alla kryddor, krossad tomat och vatten, blanda och låt grytan koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda under lock i ca 1 timme, tills köttet mjuknar. Servera rätten med en bit bröd.