Grekisk skordalia-Vegansk vitlöksås

Tänk att man kan få till en så god sås med så få ingredienser! Wow, vilka smaker! Superfräsch och god grekisk vitlöksås. Den får mig att tänka på den libanesiska vitlökssåsen toum. Skordalia är innehåller betydligt  mindre olja och inga ägg. Passar perfekt vid de flesta rätter där man vill ha en god vitlökssås bredvid. En traditionell skordalia görs i en stor mortel där man först mortlar vitlöken fint och sen vänder i varm och nykokt potatis. Potatisen mortlas till en puré samtidigt som man späder ut den med olivolja och lite av potatisens kokvatten. Man bestämmer själv vilken konsistens man vill ha på såsen, antingen är den lite rinnig eller fluffig. Justera mängden vitlök efter smak, en riktig skordalia innehåller minst 6 vitlöksklyftor men jag minskar mängden ordentligt i min sås och har i 1-2 klyftor.

1 skål, ca 4 portioner
400 g potatis ( gärna mjölig)
2-6 vitlöksklyftor (justera mängd efter smak, jag tar 2 klyftor)
Ca 3/4 dl olivolja
Ca 1 msk vinäger eller citron (justera syra efter smak)
Salt & peppar

Gör såhär:
Skala och dela potatis i halvor. Lägg potatisen en kastrull, täck med kallt vatten och koka upp. Låt koka tills potatisarna mjuknar ordentligt. Under tiden kan du förbereda resten. Mortla eller pressa vitlöken. Lägg i en skål med häften av olivoljan, vinäger eller citron. Vispa ihop med en gaffel, mixer eller handvisp tills den blir ordentligt blandad.

Sila inte bort all kokvatten från potatisen, spara för att sedan späda ut såsen. Mosa potatisen när den fortfarande är varm, antingen med en potatispress eller potatisstöt. Se till att potatisen blir till en fin pure. Blanda potatisen med vitlöken. Vänd sedan i resten av olivoljan samtidigt som du blandar noga. Späd sedan ut med kokvatten samtidigt som du blandar såsen tills den når önskad konsisten. Du väljer själv om du vill ha den rinnig eller fluffig. Smaka av med salt och peppar. Servera direkt eller förvara i kyl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close