Brittisk fiskgratäng

Brittisk fiskgratäng med extra mycket sås! Vem älskar liksom inte extra mycket sås. Fisken och all den härliga såsen täcks med fluffigt och krispigt potatismos. Fiskgratäng deluxe! På bloggen har jag många läckra recept på fiskgratäng, HÄR! hittar du recept på klassisk fiskgratäng, HÄR! lyxig fiskgratäng med lax, HÄR! en god fiskgratäng med torsk utan potatismos och HÄR! lax i krämig sås.

6 portioner
1 kg fisk (läs tips nedan)
Duchessepotatis:
800 g potatis (gärna mjölig)
2 dl mjölk
50 g smör
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm riven muskonöt (går att uteslutas)
Bechamelsås:
50 g smör
1,5 dl mjöl
8 dl mjölk (3% fetthalt)
Citron efter smak
0,5 dl dill eller gräslök (örterna kan uteslutas. Jag tog dill)
2 dl riven ost (gärna en ost med skarp smak som tex cheddar eller Västerbottensost)
Salt
Valfri topping (kan uteslutas):
1 ägg
Ca 0,5 dl ströbröd eller panko (jag tog panko)
TIPS! Du kan fritt välja fisk och skaldjur efter smak. Mixa olika fisksorter eller ha i en sort bara. Jag tog 400 g torskfilé, 400 g laxfilé och 200 g räkor.

Gör såhär:
Tina upp fisken om du använder fryst. Skär sedan i kuber och låt rinna av ordentligt en sil.

Duchessepotatis: Skala potatisarna, skär i stora bitar och koka dem mjuka (koka inte sönder dem). Sila av och pressa fint i en potatispress. Värm mjölken ljummen, ha i smöret (smöret behöver inte smälta bara den mjuknar). Häll mjölken, äggen, salt, muskonöt över potatisen och vispa moset fluffigt med en elvisp eller för hand. Smaka av och krydda eventuellt mer. Lägg moset åt sidan.

Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vänd i mjölet och fräs smöret en stund. Vänd i mjölk och koka upp såsen under omrörning. Såsen ska vara ganska tjock. Sänk värmen och smaksätt såsen med citron och örter. Låt såsen sjuda nån minut till på låg värme. Stäng av värmen och vänd i osten, rör om tills osten smälter. Smaka av med salt.

Värm ugnen till 175°. Lägg fisken i botten av en ugnsform. Häl bechamelsåsen över, rör varsamt om allting tills såsen och fisken är ordentligt blandade. Lägg potatismos i en spritspåse och spritsa över gratängen. Du kan även klicka ut moset med en sked. Pensla moset med ägg och strö sedan ströbröd över. Baka gratängen mitt i ugnen i ca 30 min. Låt svalna och servera sedan med ärtor, rivna morötter eller en fräsch sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close