Brittisk fiskgratäng med extra mycket sås! Vem älskar liksom inte extra mycket sås. Fisken och all den härliga såsen täcks med fluffigt och krispigt potatismos. Fiskgratäng deluxe! På bloggen har jag många läckra recept på fiskgratäng, HÄR! hittar du recept på klassisk fiskgratäng, HÄR! lyxig fiskgratäng med lax, HÄR! en god fiskgratäng med torsk utan potatismos och HÄR! lax i krämig sås.
6 portioner
1 kg fisk (läs tips nedan)
Duchessepotatis:
800 g potatis (gärna mjölig)
2 dl mjölk
50 g smör
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm riven muskonöt (går att uteslutas)
Bechamelsås:
50 g smör
1,5 dl mjöl
8 dl mjölk (3% fetthalt)
Citron efter smak
0,5 dl dill eller gräslök (örterna kan uteslutas. Jag tog dill)
2 dl riven ost (gärna en ost med skarp smak som tex cheddar eller Västerbottensost)
Salt
Valfri topping (kan uteslutas):
1 ägg
Ca 0,5 dl ströbröd eller panko (jag tog panko)
TIPS! Du kan fritt välja fisk och skaldjur efter smak. Mixa olika fisksorter eller ha i en sort bara. Jag tog 400 g torskfilé, 400 g laxfilé och 200 g räkor.
Gör såhär:
Tina upp fisken om du använder fryst. Skär sedan i kuber och låt rinna av ordentligt en sil.
Duchessepotatis: Skala potatisarna, skär i stora bitar och koka dem mjuka (koka inte sönder dem). Sila av och pressa fint i en potatispress. Värm mjölken ljummen, ha i smöret (smöret behöver inte smälta bara den mjuknar). Häll mjölken, äggen, salt, muskonöt över potatisen och vispa moset fluffigt med en elvisp eller för hand. Smaka av och krydda eventuellt mer. Lägg moset åt sidan.
Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vänd i mjölet och fräs smöret en stund. Vänd i mjölk och koka upp såsen under omrörning. Såsen ska vara ganska tjock. Sänk värmen och smaksätt såsen med citron och örter. Låt såsen sjuda nån minut till på låg värme. Stäng av värmen och vänd i osten, rör om tills osten smälter. Smaka av med salt.
Värm ugnen till 175°. Lägg fisken i botten av en ugnsform. Häl bechamelsåsen över, rör varsamt om allting tills såsen och fisken är ordentligt blandade. Lägg potatismos i en spritspåse och spritsa över gratängen. Du kan även klicka ut moset med en sked. Pensla moset med ägg och strö sedan ströbröd över. Baka gratängen mitt i ugnen i ca 30 min. Låt svalna och servera sedan med ärtor, rivna morötter eller en fräsch sallad.
Tagga någon som behöver inspiration till veckans middagar! Här kommer veckans matsedel med fräscha somriga recept ☀️ Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ💚
Denna vecka hittar du recept på zucchinibiffar med fetaost, kycklinglasagne extra allt eller stekpannelasagne, vietnamesiska biffar med glasnudelsallad eller vietnamesiska sommarrullar, ugnsbakad torsk med sparris eller gnocchi med sparris, lyxig räkpasta på 15 min eller smarrig pasta på 10 min. På baktipset finns recept på sockerkaka med citron🍋 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Ostbricka och virgin strawberry daiquiri
à la @andrafarhad 🤩
Recept på drinken🍓
2 glas
150 g djupfrysta jordgubbar
2 st lime
Ca 4 dl Lemon schweppes
Lime, mynta och is till servering
Gör såhär:
Presa limen. Lägg jordgubbar, limejuice och schweppes i en mixer och mixa tills du får en jordgubbsslush. Häll upp i glas, späd ut med lite mer schweppes och servera!
Hej ❤️
Tänkte dela med mig lite kul som jag har gjort under april och maj. Ni ser endast massa matbilder här i mitt flöde men det händer så mycket bakom kulisserna. Här kommer lite bilder på vad jag har jobbat med och gjort.
1. Handelskammaren bjöd in mig som talare i deras öppet hus. Det var så inspirerande att träffa massa härligt folk och entreprenörer. Jag berättade om min resa och vilka utmaningar man tacklas med när man driver eget bolag. Det ser oftast väldigt härligt ut här i mitt flöde, vilket det är. Jag älskar mitt jobb men det är många gånger tufft. Ibland känns det som extra tufft för att jag är en kvinna med slöja.
2. Ett samarbete jag är oerhört stolt över. I höst kommer jag vara ambassadör för @mustaschkampen . Bilder på mig i mustasch finns snart att se lite överallt för att uppmärksamma mustaschkampen. Förhoppningsvis lyckas vi få så många som möjligt att stödja kampen mot prostatacancer.
3. Jag gästade Malou Efter Tio och pratade om sorgen efter att ha förlorat min mamma och storebror. Så svårt att prata om det men det var ett fint samtal.
4. Tillsammans med Friends lanserar vi Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177.
5. På besök hos mitt förlag. Snart släpps min brödbok😍 det planeras för fullt inför lanseringen!
6. Firar Eid i Norge med NRK. Det var så kul! Håller tummarna att Sverige sänder ett liknande program nästa år.
7. Körkortet! Så svårt att få ihop det just nu med mitt jobb och livspusslet med familj. Men jag kämpar på. Kör så ofta jag kan på kvällarna.
8. Igår lagade jag mat på scen med Nordic Future Food i Kistamässa. Jag lagade framtidens hummus gjord med svenska, kravmärkta råvaror(bilden kom inte med 🙈)
9. Så roligt samarbete som ni kommer att se mer av i höst. Kommer att jobba för fullt med detta nu under en period.
TÄVLING🎉
Tre personer har chansen att vinna en goodiebag med godsaker och merch från @edgyveggie
För att vara med och tävla:
📣Följ @edgyveggie & @zeinaskitchen
📣Tagga 3 kompisar som inte får missa att smaka Edgy Veggies läckra produker.
Lycka till! Tävlingen avslutas den 17 maj
Nu kan du även hitta Edgy Veggies seitan på Mathem.se 🎉