Brittisk fiskgratäng med extra mycket sås! Vem älskar liksom inte extra mycket sås. Fisken och all den härliga såsen täcks med fluffigt och krispigt potatismos. Fiskgratäng deluxe! På bloggen har jag många läckra recept på fiskgratäng, HÄR! hittar du recept på klassisk fiskgratäng, HÄR! lyxig fiskgratäng med lax, HÄR! en god fiskgratäng med torsk utan potatismos och HÄR! lax i krämig sås.
6 portioner
1 kg fisk (läs tips nedan)
Duchessepotatis:
800 g potatis (gärna mjölig)
2 dl mjölk
50 g smör
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm riven muskonöt (går att uteslutas)
Bechamelsås:
50 g smör
1,5 dl mjöl
8 dl mjölk (3% fetthalt)
Citron efter smak
0,5 dl dill eller gräslök (örterna kan uteslutas. Jag tog dill)
2 dl riven ost (gärna en ost med skarp smak som tex cheddar eller Västerbottensost)
Salt
Valfri topping (kan uteslutas):
1 ägg
Ca 0,5 dl ströbröd eller panko (jag tog panko)
TIPS! Du kan fritt välja fisk och skaldjur efter smak. Mixa olika fisksorter eller ha i en sort bara. Jag tog 400 g torskfilé, 400 g laxfilé och 200 g räkor.
Gör såhär:
Tina upp fisken om du använder fryst. Skär sedan i kuber och låt rinna av ordentligt en sil.
Duchessepotatis: Skala potatisarna, skär i stora bitar och koka dem mjuka (koka inte sönder dem). Sila av och pressa fint i en potatispress. Värm mjölken ljummen, ha i smöret (smöret behöver inte smälta bara den mjuknar). Häll mjölken, äggen, salt, muskonöt över potatisen och vispa moset fluffigt med en elvisp eller för hand. Smaka av och krydda eventuellt mer. Lägg moset åt sidan.
Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vänd i mjölet och fräs smöret en stund. Vänd i mjölk och koka upp såsen under omrörning. Såsen ska vara ganska tjock. Sänk värmen och smaksätt såsen med citron och örter. Låt såsen sjuda nån minut till på låg värme. Stäng av värmen och vänd i osten, rör om tills osten smälter. Smaka av med salt.
Värm ugnen till 175°. Lägg fisken i botten av en ugnsform. Häl bechamelsåsen över, rör varsamt om allting tills såsen och fisken är ordentligt blandade. Lägg potatismos i en spritspåse och spritsa över gratängen. Du kan även klicka ut moset med en sked. Pensla moset med ägg och strö sedan ströbröd över. Baka gratängen mitt i ugnen i ca 30 min. Låt svalna och servera sedan med ärtor, rivna morötter eller en fräsch sallad.
Schnitzel är en mycket populär rätt i många delar av världen. Inte så konstigt! Av få ingredienser kan du få ihop en riktigt smarrig rätt😍 Servera den frasiga kycklingschnitzeln med en god champinjonsås och potatis👌 Supergott och enkelt! Recept i min profil @zeinaskitchen
TÄVLING🏆
5 personer har chansen att vinna Middagskompassen. Kokboken med läckra, lättlagade och klimatsmarta recept 💚
För att vara med och tävla
🌶Skriv vilken råvara som är din favorit i kommentarerna
🌶Tagga två kompisar och följ @zeinaskitchen
5 slumpmässiga vinnare utses den 19 juni🥳
Lycka till ❤️
Snabb lahmacun gjord på tortillabröd. Supergod köttfärspizza som passar perfekt att bjuda på till vardags eller till fest. Allra godast att avnjutas varm men funkar också strålande att servera kall på buffén❤️
6 portioner
12 st mellanstora tortillabröd
Fyllning
Ca 500 g köttfärs
1 lök (röd eller gul)
1 grön paprika
3 st tomater
1 liten knippe persilja
2 msk paprikapuré (kan ersättas med 2 msk tomatpuré+1 msk paprikapulver)
1 msk tomatpuré
2 msk granatäppelsirap (kan uteslutas)
1 msk rapsolja
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Citron att pressa över
Valfria grönsaker bredvid som tex tomat, lök, oliver, persilja, picklade grönsaker
Gör såhär:
Finhacka alla grönsaker och blanda sedan ihop med alla ingredienser till fyllningen. Lägg köttfärsröran i en sil och låt rinna av en stund. Värm ugnen till 225°, över och under värme. Lägg tortillabröd på en plåt med bakplåtspapper. Fördela fyllningen jämnt över hela brödet, tryck ut fyllningen med fingrarna och snåla inte med fyllningen, den krymper ihop i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen i ca 12-15 min, tills färsen är klar och tortillabröden fått frasiga kanter.