Läckra broccolibiffar serverade med en god dressing och bulgur eller couscous. Väldigt omtyckta av stora som små! Detta recept är ett mycket gammalt och omtyckt sådant på bloggen som jag har uppdaterat den med nya fräscha bilder.
Biffarna, 6 portioner
1000 g broccoli (helst färsk broccoli men fryst funkar också bra)
2,5 dl ströbröd
3 st ägg
200 g riven ost (välj valfri ostsort, tex mozzarella, fetaost, västerbottenost osv)
Välj en av kryddsättningarna till biffarna, båda ger ett fantastiskt resultat eller krydda efter smak:
Kryddmix 1:
1 tsk gurkmeja
1 msk curry
1 msk paprikapulver
Örtsalt eller vanlig salt
Svartpeppar
Kryddmix 2:
1 msk basilika
1 msk finhackad gräslök
Örtsalt eller vanlig salt
Svartpeppar
Dressing
3 dl cremefraiché
1 dl majonäs
3 msk finhackad gräslök eller rödlök
1 msk senap (valfri sort)
1,5 tsk örtsalt
Svartpeppar
Serveringsförslag:
Bulgur– recept finns HÄR! (uteslut kikärtorna)
Couscous:
3 dl vatten
3 dl finkornig couscous
2 msk olja
1 tsk salt eller en bit buljong
Gör såhär:
Broccolibiffarna: Skär bort stjälken på broccolin och dela broccolihuvuden i stora bitar. Koka upp i saltat vatten några minuter tills de mjuknar, ca 4 min. Sila av och lägg sedan i en bunke, finfördela broccolin med en potatis press eller finhacka dem. De ska inte bli en puré, små bitar. Lägg i övriga ingredienser och välj en av kryddmixen. Blanda allting ordentligt och ställ sedan åt sidan och låt svälla en stund, ca 15-20 min. Hetta upp olja i en stekpanna, forma biffarna och stek sedan dem ca 4 min på varje sida på medelvärme.
Couscousen: Koka upp vatten tillsammans med olja och salt/buljong. Tag av kastrullen från värmen och rör i couscousgrynen, lägg på ett grytlock och låt stå i 5 minuter. Rör om med en gaffel och servera!
Dressingen: Blanda allting och låt stå en stund i kylen innan servering!
Hej! tror du att det skulle funka med vanlig hushållsost för biffarna?
med vänliga hälsningar Dalia
Hej 🙂
Absolut, funkar superbra. Lycka till /Zeina
Går dessa att frysa in?
Det går bra 🙂
Vilken storlek på broccolihuvud har du använt? Finns ju både mindre och större som är färdiga att köpa färskt i butik.
Ca 250 g styck 😀
Tack för svar! ☺️
Hej! Jag undrar om man kan ersätta osten med något annat? Assåå älskar din blogg ma sha Allah! Lagar nästan alll mat hemma mha bloggen
Hej,
Så himla trevligt att läsa, det glädjer mig att du gillar mina recept. Tack snälla 😀 Du skulle kunna öka mängden ströbröd så biffarna håller ihop. Lycka till och hoppas att de blir bra. Kram
Går det att använda fryst broccoli?
Jo, det gick märkte jag efter att ha provat idag. Osäker på mängd, men jag tog kanske 500g. Möjligt att jag hade kunnat ökat något. Hela familjen tyckte om 🙂
Ursäkta sent svar❤ Det funkar bra med fryst
Har du koll på lämplig mängd?
Ca 600 g
Kanon! Köpte broccoli idag och nu vet jag vad det ska bli av dem!
De blev toppengoda! Tog kryddmix 2. Gör ofta vegetariska biffar men hade inte provat med broccoli tidigare. Mums!
Hej Zeina! Vad kan man anväda istället för ägg? Tack!
Supergoda!!! Dessa var riktigt nice, använde mig av en mild och god mögelost. Kan verkligen rekommenderas ❤️. Tack för goda recept!
Älskar dina recept!
Gjorde dessa idag fast halva receptet. Gick jättebra med fryst broccoli, kokade nån minut mindre i kastrullen.
Såsen gjordes fast med salladslök och kryddningen på biffarna var den med curry. Mums!
Visst går det att steka dessa i ugnen? 225 grader? Pensla biffarna med olja då?
Tack för ett jättebra recept på mycket goda biffar!
Angående dressingen/dipsåsen, jag undrar vad du menar med örtsalt? Jag använde helt vanligt Herbarmere örtsalt och saltsmaken blev outhärdlig. Spädde med ytterligare 3 dl creme fraîche och mer majonnäs men fortfarande oätligt pga saltsmaken. Gav upp, hade mer grundingredienser hemma så började om från början och tog då i örtsalt i mkt små mängder och smakade av eftersom. Skulle gissa att jag använde ca 0,5 tsk MAX av örtsaltet. Detta är inte menat som kritik, tänker bara att det kan vara bra att precisera vilken typ av örtsalt du menar så att man slipper slänga misslyckade blandningar :). Förövrigt är du grym Zeina, önskar att vi fick ha dig hemma i köket varje dag!
Väldigt gott, tack!
Lade till morot i biffarna, blev super
Bytte ut hälften av broccolin mot blomkål. Blev kanonbra, Gjorde sedan ”hamburgare” med mozzarella, rödlök, tomat, creme fraiche, ketchup och vegobiff.
/Göthe
Bästa biffarna och min tvååring hjälper gärna till och får i sig en del av “degen” vilket är guld värt. Har gjort dessa i flera år super goda. Även gjort en variant som är keto anpassad med pyliumskal och funkar hur bra som helst. Sist la jag dom i ungnen istället för att steka och då doppade jag handen i olja och såg till att täcka hela. Tack för ett super recept!