Läcker butterkaka som påminner om sticky buns. Jag fyller den med stekta äpplen och glaserar den med massa glasyr…HEAVENLY god och vacker kaka!
12-13 bitar butterkaka med äpple
Degen:
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 tsk mortlade kardemummakärnor (kan uteslutas)
1,5 tsk vaniljsocker
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
0,5 tsk salt
7 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
Äppelfyllning:
10 g smör
5 st äpplen
1 dl brunt farinsocker (vanligt socker funkar också men jag rekommenderar brunt farinsocker som ger en god kolasmak)
0,5 dl strösocker
Smörfyllning:
20 g smör
1 msk kanel
Glasyr:
2 dl florsocker
Ca 3 tsk vatten
1 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
Värm mjölken ljummen och blanda i smöret, smöret behöver inte smälta helt, bara den mjuknar. Lös upp jästen i mjölken. Blanda salt, kardemumma och vaniljsocker med mjölken, rör om. Tillsätt sedan mjöl och knåda degen väl en bra stund tills den blir smidig. Jag arbetar degen 10 min i bakmaskinen eller för hand så den blir elastisk och fin. Täck sedan bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.
Förbered under tiden äppelfyllningen. Skala äpplena och skär dem i tärningar. Hetta upp 10 g smör och rör i sockret. Vänd i äpplena och stek dem under omrörning i ca 10-13 min. Stek bort vätskan som kommer ur äpplena och stek tills de blir lätt karamelliserade. Ställ sedan fyllningen åt sidan och låt svalna. Blanda smör och kanel i en separat skål till smörfyllningen och ställ åt sidan.
Klä en ugnsform, 20×30 cm, med bakplåtspapper. Värm ungen till 200°. Häll ut degen på mjölat bakbord, kavla ut en rektangulär platta, ca 35×45 cm. Bred först på kanelsmöret och sedan äpplena. Rulla från långsidan och skär ut ca 12-13 st bullar. Det blir lite kladdigt från fyllningen, få med kladdet i ugnsformen när du staplar bullarna. Täck dem med bakduk och låt jäsa i 30 min.
Baka mitt i ugnen i ca 25 min. Ta ut och låt kallna helt. Blanda florsocker och vatten tills du får en tjock och glasyr, ringla över bullarna som kallnat med en sked. Låt glasyren stelna och servera kakan. Vill du frysa in kakan kan du görs det innan du ringlar över glasyren. Smarrigt!
Thanks for this recipe, we made it today (our first real Swedish recipe – we have so many apples now!) and it was wonderful! The icing puzzled us a bit, we added more water, and you do add the vanilla sugar? Maybe next time we’ll add a little more kardemumma in the dough, but for the rest it was perfect.
Best wishes from Barkarby!
Anna