Cannelloni med ricotta och spenat

Igår lagade jag en riktig kalasmiddag. Min man fyllde år och italiensk mat är det godaste han vet. Varje år överraskar jag honom med en festlig italiensk middag på hans dag. Minns ni tex den här festliga pastatårtan? Igår bjöd jag på nybakad focaccia, lammragu som fick puttra i 4 timmar, grönsallad med mozzarella och tomat, cannelloni och pasta. Gott!

6 portioner
Ca 500 g färska lasagneplattor
Fyllning:
400 g färsk babyspenat
500 g ricotta
2 vitlöksklyftor
1 dl riven parmesanost
1 dl riven mozzarellaost
Salt & peppar
Tomatsås:
800 g finkrossad tomat
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 näve finhackad färsk basilika eller 1 msk torkad
Salt & peppar
Olja till stekning
1 dl vatten
Topping:
Ca 150 g riven ost (jag tog riven mozzarella)

Gör såhär:
Börja med tomatsåsen. Finhacka lök, basilika och vitlök. Hetta upp olja och fräs dem på medelvärme i ca 3 min. Häll i krossad tomat, salt, peppar,vatten och låt såsen puttra under lock i ca 20-30 min. Under tiden kan du förbereda fyllningen.

Hacka spenaten fint. Hetta upp olja och fräs spenaten lite snabbt tills den mjuknar, ca 4 min på medelvärme. Lägg spenaten i en bunke. Låt svalna. Tillsätt sedan ricotta, parmesan, mozzarella, pressade vitlöksklyftor, salt och peppar. Blanda allting ordentligt. Lägg eventuellt fyllningen i en spritspåse eller använd en sked när du ska fylla lasagneplattorna.

Värm ugnen till 200°. Doppa en lasagneplatta i taget i hett vatten nån sekund, tills den mjuknar och kan rullas utan att den går sönder. Spritsa eller klicka fyllningen med en sked längst ut på lasagneplattan från kortsidan. Rulla och ställ rullarna med skarven nedåt. Häll hälften av tomatsåsen i en ugnsform. Lägg cannelloni i formen. Häll resterande tomatsås över. Srö riven ost över. Baka mitt i ugnen i ca 25 min.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close