Västafrikansk plasas med spenat

Västafrikansk gryta med spenat, jordnötssmör och kyckling. En rätt som jag älskade som liten. Min mamma brukade laga den autentiska versionen som innehåller röd ghanesisk palmolja, kyckling med ben och rökt fisk. Det blir ännu mer djup och smak i rätten när man gör den “på riktigt”. Jag gör dock min plasas lite enklare och den blir fantastiskt god den med. 

6 portioner
Ca 700 g kyckling (läs tips nedan)
1 gul lök
3 st vitlökslyftor
2 st röda chili (kan uteslutas)
400 g frusen hackad spenat
400 g krossad tomat
2-3 msk tomatpuré
1-2 dl creamy jordnötssmör (läs tips nedan)
2 st kycklingbuljontärningar eller 2 msk fond
Ca 1,5 dl vatten
Olja till stekning
Salt & peppar
TIPS! Grytan tillagas helst med kycklingbitar med ben, tex kycklingklubbor. För att ju längre den får koka desto godare blir såsen, med kycklingfilé ska såsen inte koka lika länge. Jag har använt kycklingfilé för att förkorta tillagningstiden. Justera mängden jordnötssmör efter smak, jag gillar när det är mycket smak av jordnötter i grytan och har i 2 dl. I en autentisk plasas tillsätter man rökt fisk i grytan för att tillföra extra god smak. Man smular ner den i såsen. Jag gjorde min utan.

Recept på en liknande vegansk gryta  hittar du HÄR!  domada med kött HÄR! och vegansk domada HÄR!

Gör såhär: Tina upp spenaten, låt rinna av i en sil och pressa ur överflödig vätska från spenaten. Hacka lök i tärningar och kyckling i bitar. Finhacka chili och vitlök.

Hetta upp olja och stek lök tills den mjuknar och får färg. Vänd i vitlök, chili och kyckling. Stek tills kycklingen får färg. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, jordnötssmör, buljong/fond och blanda. Tillsätt kokhett vatten. Låt såsen puttra i minst 30 min om du använder kycklingfilé och 60 min om du använder kyckling med ben. Vänd i spenaten och låt såsen puttra i ca 15 min till. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med ris.

Join the Conversation

 1. Lucas johansson says:

  Jätte god rätt! Jag är en person som äter väldigt ensligt och nästan äter samma sak varje dag.. men av någon anledning slank jag in här och har nu prövat ett par av dina recept

  Tikka masala, plasas, domba, arayes, och ett par till och alla din recept är grymma!

  Men denna är något utöver det vanliga älskar denna rätten!

  Du är grym!

 2. Katarina says:

  Mycket uppskattad av alla. Själv pressade jag lite citron över maten och valde quinoa istället för ris. Den här blir en favorit i repris om en vecka, tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close