Cevapcici med kajmak

Saftiga, smakrika och utsökta biffar från Balkan. Godast blir biffarna om de får stå i kylen flera timmar innan de steks. Avnjutes helst med det goda brödet lepinja, kajmak, ajvar och lök. Grilla gärna biffarna på grillen, då blir de magiskt goda.

Ca 30 st biffar, 6 portioner
1 kg köttfärs av valfri sort (gärna med hög fetthalt)
3 st vitlöksklyftor
1 gul lök
1 dl kolsyrat vatten
1 tsk bikarbonat (gör köttet saftigt)
Salt & svartpeppar
1,5 tsk paprikapulver
Vegeta (kan uteslutas)
Kaymak:
200 g färskost
100 g smör
1 dl creme fraiche (34% fetthalt)
Salt
Servering:
Kaymak
Bröd (gärna lepinjabröd, pitabröd funkar också bra)
Ajvar
Grönsaker
Friterade potatisklyftor (valfritt, kan uteslutas)

Gör såhär:
Riv eller mixa löken tills det blir en fin massa. Pressa eller riv vitlöksklyftorna. Lös upp bikarbonatet med kolsyrat vatten. Blanda sedan ihop alla ingredienser till biffarna i en bunke. Täck bunken väl och låt stå i kylen i minst 12 timmar, gärna upp till 24 timmar. Det ger godast smak och bäst konsistens på biffarna om köttet får stå i kylen ett bra tag.

Fukta händerna och forma till små avlånga biffar. Stek dem i olja ca 3 min på varje sida eller grilla dem på grillen. Servera med bröd, ajvar, kaymak och grönsaker.

Kaymak: Låt alla ingredienser stå i rumstemperatur en stund innan du mixar dem samman. Smöret ska vara rumsvarmt och mjukt. Lägg sedan alla ingredienser i en skål och mixa röran slät med en stavmixer, det ska inte vara några klumpar från smöret. Servera direkt eller förvara i kylen fram till servering.

FÖLJ GÄRNA ZEINAS KITCHEN PÅ INSTAGRAM HÄR! FÖR MER MATINSPIRATION 
 

Join the Conversation

  1. Anonym says:

    Cevapcici är en serbisk maträtt där köttet innehåller också ajvar och färsk persilja. För bäst smak bör vegeta inte uteslutas.
    Denna rätt brukar ofta vara gjord på nötfärs men för saftigare cevapé så kan även lite blandfärs användas.

    1. Anonym says:

      Skulle nog säga en rätt från Balkan…

    2. Anonym says:

      Vill bara rätta ditt svar lite, en rätt från BALKAN

  2. Anonym says:

    Från Serbien,yes men i Laminovci :))

    1. Anonym says:

      från BALKAN och inte bara Serbidn

    2. Anonym says:

      Det är från Bosnien 🙂

      1. anonym says:

        My broski

  3. Marchal London says:

    Cevapci är från början en osmansk maträtt d.v.s nuvarande Turkiet som härskade för ca 600 år sen på hela Balkan Medelhavet nuvarande Serbien Serbien dör man använder gris kött vilket osmanerna ej gjorde naturligtvis

    1. Anonym says:

      från BALKAN och inte bara Serbidn

    2. Benjamin says:

      Ja det stämmer och de absolut bästa kommer just från Sarajevo. När du har vägarna förbi så kan du smaka Čevapčići
      i Sarajevo. Nötfärs och en orgasm i magsäcken.

  4. Elina smidlund says:

    Jag lärde mig cevapcici av min ungerska mamma som växte upp i Jugoslavien precis vid ungerska gränsen. Min mammas recept består av 50/50 fläsk – nötfärs, bikarbonat, ungersk paprikapasta (den starka) och salt och peppar. Thats it. Bikarbonaten ger en underbar konsistens (inget kolsyrat vatten dock). Ätes med bröd, hackad lök och sallad.

  5. Osman says:

    Hela Balkan har det och Turkiet hade det först från osmanska riket, så kommer en serb och skriver att det är serbisk maträtt. Lilla vän godmorgon och läs på innan du kommenterar så dumt. Enligt Serbien är hela världen serbien. Så tröttsamt med er dumma patriotiska snack.

    1. Fakta ren fakta says:

      OSMAN även du har serbisk påbrå men någon av dina förfäder konverterade till islam under ottomanska riket så kasta inte sten i glashus lille vän. Vems maträtt detta är är ej relevant men kom inte med någon påhittad historia. Om jag har fel så kan du gärna framföra ditt släktträd här i tråden Dvs ditt namn din pappas namn farfars namn och så vidare tills vi kommer till Mr Stojan Mile Pero osv

      1. Benjamin says:

        Och innan Stojan ? Haha patetiskt.
        Osman är från Izmir, polarn kan inte ha Stojan i släktträdet.

  6. Anonym says:

    det här receptet var supersmarrigt! tusen tack! jag har rest i världens vackraste land Kroatien och ätit mycket Cevapcici alltid drömt om att kunna göra egna . med detta recept blev resultatet fantastisk. Tack Zeina!
    p.s. ja satte lite persilja av egen smak

  7. Hur mycket vegeta ska man ha i receptet?

    1. Lars-Åke Bladh says:

      En matsked är ganska lagom, men som i alla recept på jorden så gäller egen smak och d:o tycke.

  8. Petrus Laurentius says:

    Rätten är från Sverige!! Karl (Carolus Rex) lärde osmanerna hur man lagar vad vi kallar järpar. 100% hackad fläskbog, persilja samt svagdricka o vetemjöl. På samma resa fick turken lära sig hur kåldolmar görs, färsk vitkål, inte surkål.

    1. Bille says:

      Och rätten Pljeskavica kommer från vår traditionella pannbiff. ALLT härstammar från det Svenska köket.

      1. anonym says:

        Allt inom balkan mat eller mat inom hela världen?

        Pannbiff och lika så hamburgare härstammar från mongolerna som hade liknande rätt och förde det till europa på medeltiden.

        1. Alltid rätt says:

          Ja, men skåningarna var de som lärde mongolerna att rida på hästar. Hästen kommer nämligen från Skåne! Skåningarna tog också sin matkultur till Mongoliet och Balkan!

  9. Lars-Åke Bladh says:

    Gillar era nationalistiska kommentarer så länge ni kan krama varandra också och det verkar ju ni kunna (?). För egen del kopplar jag rätten till Bosnien Herzegovina med Banja Luka i centrum samt Istrien.

  10. Anonym says:

    Hej, Vilken ost och vilken smör är bäst , för kajmak? Tacksam för svar

  11. Magnus says:

    Järpliknande rätter och kåldolmar har funnits i osmanska riket hundratals år innan Carolos .

  12. The soundslave says:

    Detta är ju egentligen ganska smaklöst tycker jag då, både biffar och kajmak. Någon som har ett tips om att ge rätten mera smak? Krydda i biffarna och någon smakrättare i kajmaken? /Mr Delish

    1. Spiskummin är extremt gott i cevapcici. Jag brukar göra mina som jag gör marockanska kefta, med grovmalen svartpeppar, massa vitlök och mycket salt och spiskummin. Extra gott på en fet fläskfärs

  13. Cevapcici som heter Qebaba på albanska är en Albansk maträtt som kommer från Kosovo. Över hela före detta jugoslaven så är det albaner som håller i alla restaurang och det veta att Jugar oxå om detta.

  14. Anonym says:

    Oavsett religiösa idéer så är detta ett gott grundrecept. /Josef Doukkali

  15. Hej
    För det första tycker jag man inte ska utesluta Vegata. Första gången jag användt den. Vegata rätt mycket sälta i sig, så då ska man reducera ytterligare salt om man använder Vegata. Men jag skulle inte utesluta Vegata i en god Cevapcici. Det skulle bli som att göra en tråkig Cevapcici. Det står inte mått på Vegata men jag skulle lätt lägga två matskedar Vegata i en Cevpacici blandning på 1 kg. Och öka lite på paprikapulvret också. Annars blir köttfärsen tråkig. Kan man lika bra äta en smaklös pannbiff.

  16. Alina says:

    Försökte mig på kajmaken men den blev en röra liknar keso… är det någon som vet om det går att rädda? Följde alla steg men jag kanske mixade för mycket har jag för mig ‍♀️

    1. Johan Andersson says:

      värm upp den på medelhög temperatur, tillsätt sedan sumac så ska du se att det löser sig

  17. Fredrik says:

    Jag bodde och jobbade i Serbien under några år med många resor till Sarajevo. Osvikligen är cevapin i Sarajevo den bästa. Det här receptet är bra, gjorde det senast i går med en blandning av nöt- och lammfärs. Jag har försökt baka lepinja enligt receptet men det blev inte alls så som lepinja smakar på Balkan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close