Cheesecake extra allt!

Maffig amerikansk turtle cheesecake med extra allt. Chokladbotten, fyllig färskostfyllning, smält choklad, kladdig karamellsås och krispiga pekannötter. OH YES! Det är många moment i receptet men den är inte det minsta svår att baka. Om du förbereder din cheesecake dagen innan går det snabbt att montera ihop den nästa dag.

Ca 14-16 bitar
Kakbotten: 300 g chokladkex (tex ballerina eller oreo)
50 g smör
Fyllning: 800 g färskost
5 st ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk mjöl
Karamellsås:
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl rörsocker strö  
Topping:

100 g mjölk eller mörk choklad
Ca 1 dl grovhackade pekannötter
Flingsalt

Gör såhär:
Börja med att göra kakbotten. Värm ugnen till 175°. Klä botten av en springform, 25 cm, med bakplåtspapper. Mixa kexen till smulor i en mixer, tillsätt smält smör och blanda ihop allting ordentligt. Tryck smulorna i botten och lite upp på kanterna av springormen. Grädda mitt i ugnen i 10 min. Ställ åt sidan.

Förbered fyllningen. Låt gärna färskosten stå i rumstemperatur en stund innan användning, då går det lättare att vispa den slät. Lägg färskosten, vaniljsocker och socker i en bunke. Mixa osten slät med elvisp på medelhastighet i ca 2 min. Stoppa vispen och skrapa ner kanterna då och då. Se till att det inte finns några klumpar alls i smeten och vispa inte på för hög hastighet. Du vill inte ha massa luftbubblor i smeten utan bara vispa den så slät som möjligt.

När smeten är slät tillsätter du ett ägg i taget och vispar några sekunder mellan varje ägg. Här ska du inte heller vispa på full hastighet på vispen, vispa långsamt tills du får en slät smet. Tillsätt mjöl och vispa lite till. Häll smeten i springformen över kakbotten, sänk temperaturen på ugnen till 150°. Baka mitt i ugnen i ca 50-55 min, tills kakan har stelnat men fortfarande är lite “dallrig” i konsistensen. Stäng av värmen och öppna ugnsluckan, låt kakan svalna i ugnen i 1 timme utan att du stänger luckan. Detta gör du för att slippa få en spricka i kakan. Ta ut från ugnen och låt sedan kallna helt i rumstemperatur. Ibland kan cheesecake spricka lite upptill när den svalnar, det är ok, du kommer ändå täcka den med massa gott. Låt sedan stelna i kylen i minst 2 timmar, gärna över natten

Karamellsåsen: Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och koka samman på spisen i ca 5-7 minuter, tills den tjocknar och blir trögflytande. Låt kallna i rumstemperatur innan du ringlar såsen över kakan.
Chokladen: Bryt chokladen i små bitar och smält över vattenbad, låt svalna men inte kallna helt eller stelna till innan du ringlar den över cheesecaken.
Ringla smält choklad och kolasås över cheesecaken. Toppa med grovhackade pekannötter, ringla lite choklad och kolasås över nötterna. Toppa med flingsalt. Låt cheesecaken stå en stund i kylen innan servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close