Cheesecake med hallon- Utan gelatin

En god och frisk cheesecake med smak av vanilj och hallon. Den är ganska mastig och räcker därför till många. Det är några moment på kakan men den är inte det minsta svår att baka. Låt den gärna stå i kylen några timmar innan servering.Cheesecake

Ca 12 bitar cheesecake
Kakbotten:
14 st digestivekex
100 g smör
Fyllningen:
400 g philadelphiaost
3 st ägg (inte för stora)
1,5 dl florsocker
1,5 msk vaniljsocker
Geletopping:
500 g djupfrysta hallon
2 dl gelésocker multi
TIPS! Du kan riva lite limeskal i fyllningen. Om du vill att gelétoppingen ska vara mindre söt kan du halvera mängden på socker och hallon. Det blir ett tunnare lager med mindre sötma. Jag rekommenderar att du halverar mängden, det var ganska sött med så tjockt lager hallon.

Gör såhär:
Smula digustivekexen till smulor, gärna i en matberedare. Smält smöret och blanda med kexen. Klä en springform, ca 24 cm, med ett bakplåtspapper. Tryck ut kexsmulorna jämnt i formen. Värm ugnen till 200° och baka sedan kakbotten mitt i ugnen i ca 6 min. Ta ut och låt svalna.

Sänk ugnsvärmen till 175°. Börja förbereda fyllningen. Lägg alla ingredienser till fyllningen i en skål och vispa/blanda den jämn. Vispa inte mer än nödvändigt, så fort smeten är klumpfri är den klar. Häll över kakbotten och baka mitt i ugnen i 30 min. Ta ut och låt svalna helt i rumstemperatur. Täck inte formen för då spricker kakan. När den svalnat låter du den kallna helt i kylen utan att du täcker kakan, ca 1 timme.

När kakan är helt kall och stelnat börjar du gör geletoppingen. Lägg hallon i en kastrull, värm upp. Låt koka på svag värme i 1 min samtidigt som du rör om med en visp och mosa hallonen. Mixa hallonen släta med en stavmixer och sila sedan genom en fintrådig sil för att få bort alla kärnor. Lägg tillbaka hallonsåsen i kastrullen, tillsätt sockret och koka upp under omrörning. Rör om hela tiden tills sockret löses upp, låt puttra under omrörning i ca 1-2 min. Låtgelén svalna lite, den får inte bli för kall för då stelnar den. Ringla gelén jämnt över kakan låt stelna i kylen i minst 4 timmar. Kakan är godast om den får stå några timmar innan servering och därför är den bäst att göra dagen innan servering.
CheesecakeCheesecakeCheesecakeCheesecake

Join the Conversation

  1. Roheen says:

    Snabbt, lätt och jättegott

    Tack!

    1. Zeina Author says:

      Tack 😀

  2. Martin says:

    Testade, och modifierade lite med rivet citronskal och citronsaft – hela familjen gör tummen upp!

  3. Gjorde cheescaken utan hallontoppingen, serverade i stället nyplockade rårörda hallon till. Jättegott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close