Mastig och sååå god chokladtårta med chokladsmörkräm. En perfekt tårta till chokladälskaren!
Ca 14 bitar chokladtårta
Chokladtårtan:
4,5 dl mjöl
4,5 dl socker
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl solrosolja
1 tsk salt
2 dl kokhett vatten
Chokladsmörkräm:
125 g rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker
3 msk kakao
Ca 2 msk kokhett vatten
TIPS! Du kan spackla tårtan med chokladgrädde om du föredrar det, recept hittar du HÄR! Du kan även dela kakan i mitten och fylla den med något gott, som tex hallonmousse, recept hittar du HÄR!
Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Klä en springform, 25 cm, med bakplåtspapper och smörj kanterna med smör. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver, kakao, salt och socker ordentligt i en bunke. Tillsätt mjölk, olja och ägg. Vispa ihop alla ingredienser tills allting är ordentligt blandat. Smeten kommer att vara ganska tjock nu. Vänd försiktigt i kokhett vatten. Vispa sedan på högsta effekt med vispen i 1 min för att få luft i smeten.
Häll smeten i kakformen och baka mitt i ugnen i ca 30-35 min. Känn med en provsticka i mitten, det är ok om den känns lite kladdig i mitten, den får dock inte vara allt för kladdig. Ta ut och låt kakan svalna helt i formen innan du öppnar upp den. Sen låter du den kallna under en bakduk i rumstemperatur. Chokladtårtan blir bara godare om den får mogna i kylen över natten. Du kan förbereda den i god tid innan servering om så önskas. Spackla den gärna samma dag som servering.
Chokladsmörkräm: Vispa smör, kakao och florsocker fluffigt med en elvisp. Vispa ner lite vatten i taget tills krämen får önskad konsistens. Den ska varken vara för lös eller kompakt. Spackla krämen på den kalla kakan.
Tror det är dags för mig att baka en kaka i helgen 🙂
Min största last är chocklad och jag måste säga att din kaka ser helt gudomlig ut!
Trevlig helg!
Hej!
Går det med milda margarin?
Tack
Nej det dubbla en risk att krämen blir för lös med margarin. Jag rekommenderar smör
Går det också bra att skära upp och fylla den och använda som tårtbotten?
Ja det går jättebra 😀
Hej
Går det bra med rapsolja istället fär solrosolja?
Mvh
Hej,
Det går jättebra 🙂
Absolut gooooodaste chokladkakan jag nånsin bakat! Helt makalös! Har ni inte gjort den så gööööör!!!
Just nu testar jag att göra den som muffins. Blir spännande att se hur det blir.
Jag brukar strö över havssalt. Lyfter den till skyarna.
Tack Zeina för detta recept!
Hej Zeina. Jag älskar denna chokladtårta, har gjort receptet till muffins också, kan man göra samma recept som detta till vaniljmuffins, om man tar bort kakaon bara? Mvh Moa
Den här chokladtårtan är magisk! Jag har inte provat med smörkräm, men med chokladgrädden är den supergod.
Jag byter ofta ut mjölken mot havremjölk (och smörjer kanterna med olja), så den passar mjölkproteinallergiker.
Vadå vända smeten i kokhett vatten?! Jag fattar inte alls.
Hej Zeina,
Receptet såg jättegod ut men tyvärr så räckte inte 35 minuter alls (på 175 grader). Kakan var helt lös i mitten. Det tog 55 min i min ugn.
Smaken var annars jättegod.
Jag älskar alla andra recept från dig som jag har testat hittills.
Samma här
Supergod tårta, gjorde succé bland mina vänner. Tack för recept!!
Den här är underbart god och lätt att baka!
Fantastiskt god! Ett safe-card när man ska få hem gäster.
Tog mer än 35 min för att bli färdiggräddad.