Goda chow mein nudlar från det kinesiska köket. Enkla att laga och går att variera efter smak. Ha i de grönsaker du tycker om och skippa kycklingen om du vill ha den vegetarisk. En god vardagsrätt som faller de flesta i smaken. (Detta är ett mycket gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder).
6 portioner
400 g äggnudlar
400 g kycklingfilé (kan uteslutas eller ersättas med tofu eller svamp)
2 finhackade vitlöksklyftor
Ca 1 msk finhackad färsk ingefära
½ purjolök eller 1 rödlök
½ salladskål eller en bit vitkål
2-3 st morötter
1 broccolihuvud
Chiliolja (valfritt) och rapsolja till stekning
Sojasås (se bild nedan för tips på sojasorter):
Ca 0,5 dl soja
2 msk ostronsås
0,5 dl söt soja eller 1,5 msk socker
1,5 tsk sesamolja
Garnering (valfritt):
Salladslök och sesamfrön eller jordnötter
TIPS! De flesta grönsaker funkar att tillsättas i nudlarna. Du kan tex ha i sockerärtor, haricotverts, paprika, champinjoner eller minimajs. Välj fritt och mixa efter smak.
Gör såhär:
Koka upp vatten, stäng av plattan och lägg i nudlarna. Låt nudlarna dra i det heta vattnet i ca 5-6 min, de ska mjukna men fortfarande ha tuggmotstånd. Sila av och ställ åt sidan. Hacka grönsakerna, koka broccolin (den ska ha tuggmotstånd) och sila av. Hacka kycklingen i bitar.
Värm chiliolja och rapsolja i en stekpanna. Fräs vitlök och ingefäran. Vänd i kycklingen och stek under omrörning tills kycklingen blir genomstekt. Vänd i grönsakerna och stek under omrörning. Du bestämmer själv hur mycket tuggmotstånd du vill ha på dina grönsaker. Hit kan du förbereda alla moment och sedan tillaga nudlarna precis innan servering om de ska serveras vid senare tillfälle.
Vänd nudlarna med grönsakerna och stek i ca 2 min. Blanda alla ingredienser till sojasåsen i en skål och blanda sedan såsen med nudlarna.
Gjorde denna idag – fantastiskt god – och det närmsta jag kommit det man får på kinarestaurangen! Kommer definitivt att göra detta igen. Jag rev kål och morötter på mandolin för att få det riktigt tunnt och det blev jättegott!