Coconut rice är ett ljuvligt tillbehör vid de flesta rätter. Läckert ris med smak av kokos som kan tillagas på olika sätt beroende på vilken del av världens kokosris man tillagar. Inden och även thailand har en version på kokosris. Mitt ris är inspirerat av Västafrikas coconut rice. Egentligen görs den på färsk kokos som man mixar och sedan pressar all vätska ur kokosen. Du kan tänka dig vilka smaker det blir med färsk kokos! Man brukar även ha kött i detta ris men jag gjorde en enkel och vegansk variant.
6 portioner
4 dl långkornigt eller basmatiris
400 ml kokosmjölk 1 gul lök 1 röd paprika 1 grön paprika 1-2 st färska chili 1 msk finhackad färsk ingefära 2 st vitlöksklyftor 2 tsk cayennepeppar eller paprikapulver 1 st grönsaksbuljongtärning (kan ersättas med salt)
2 dl vatten
Salt & peppar
Olja till stekning (gärna kokosolja, neutral olja funkar dock alldeles utmärkt också)
TIPS! Du kan byta ut paprikan mot ärtor och morötter om du hellre föredrar det.
Serveringsförslag: Basbaas- Somalisk chilisås
Gör såhär:
Tvätta riset och blötlägg i ljummet vatten i 30 min, sila sedan av. Hacka lök och paprika i tärningar. Finhacka chili, vitlök och ingefära. Hetta upp lite olja, behövs inte alls mycket, ca 2 msk. Stek lök, vitlök, ingefära, paprika och chili några minuter. Tillsätt cayennepeppar eller paprikapulver och stek lite till.
Häll i kokosmjölken. smula i buljongen, smak av med salt och peppar. Låt grytan koka upp, sänk värmen, häll i riset. Rör runt, lägg ett lock på grytan, låt riset kokas upp på medelhög värme, sänk sedan värmen och låt ångas långsamt tills riset är färdigkokt och sugit åt sig all vätska. Om du tycker att riset känns torrt kan du tillsätta lite hett vatten och låta det ångas lite till. Servera med önskat tillbehör. Passar perfekt vid de flesta rätter.
Gjorde kikärtsgryta med detta ris till. Blev jättegott
Gjorde just detta ris, men läste receptet i din bok Zeinas green kitchen. I boken var mängden ris angiven till 6 dl. Funkade alldeles utmärkt och blev jättegott! Men vilken mängd ris är den korrekta?
Går detta att frysa in?
Rismängden – 6 dl – i kokboken måste nog vara fel. Jag lagade detta enligt bokens recept första gången och var tvungen addera rätt mycket vatten, och förstås tillsätta salt och kryddor. Detta ledde till att jag var tvungen att röra i riset mer än man borde, så riset blev grötigt. Men gott blev det trots det, förstås, såsom allt i kokboken. Så det lönar sej att köra på 4 dl ris. Kanske det skulle löna sej att lägga till en kommentar i receptet ovan att mängden är fel i kokboken, det är säkert fler som undrar.