Domoda- Gambiansk jordnötsgryta med kött

Domoda är en fantastisk traditionell rätt från Gambia. Mustig och smakrik jordnötssås som gärna ska få puttra en lång stund för absolut godast smak och konsistens. Den kan göras på kött, kyckling, fisk eller vegetarisk. En mycket fyllig gryta som serveras med ris. Sötpotatisen i ger en härlig sötma till den kryddiga såsen. 
Domoda
6 portioner Domoda
600 g grytkött (lamm- eller nöt) eller kyckling
300 g creamy jordnötssmör (osötad)
2-3 mogna röda tomater
150 g tomatpuré
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 köttbuljongtärningar
Svartpeppar & salt
1 sötpotatis eller en bit pumpa (kan uteslutas eller bytas ut mot morotsslantar)
Ca 6 dl vatten
Chili om du gillar hetta (färsk eller pulver)
Citron om du gillar syrlig smak
Rapsolja till stekning
Recept på vegansk domoda hittar du HÄR!
TIPS! Om du har kyckling i grytan är det godast att välja kyckling med ben, gärna en hel kyckling som du skär i bitar. Använder du kycklingfilé steker du bitarna separat och häller sedan ner dom i grytan när såsen fått koka en bra stund.

Gör såhär:
Putsa köttet, skär bort senor men behåll gärna fett på. Hacka löken i tärningar, hacka tomat och vitlök. Hetta upp olja i en rymlig kastrull och stek löken tills den mjuknar och blir glansig. Vänd i vitlök och köttet eller kyckling med ben, stek under omrörning tills köttet får färg. Tillsätt tomat och eventuellt chili, stek lite till under omrörning. Vänd i tomatpuré och jordnötssmör, rör om tills allting blandas väl. Smula i buljongtärning och häll över hett vatten. Rör om och koka upp, låt puttra utan lock tills köttet är mört och såsen tjocknat, ca 1,5- 2 h. Tänk på att såsen är är väldigt tjock och trögflytande, den kan lätt brännas vid i botten av kastrullen, rör därför om ibland. Du ska dock inte röra om för ofta, såsen ska få puttra långsamt och tjockna. Smaka av och krydda med salt och peppar.

När köttet nästan är helt klar vänder du i sötpotatis eller pumpa som du skärt i bitar, låt dem få koka med i ca 30 min. När grytan är klar kan du pressa i saften från en citron eller utesluta det. Jag brukar servera citron bredvid så kan den som vill pressa citron på sin tallrik. Servera med ris, jasminris passar bra till. Grytan smakar godare nästa dag och funkar utmärkt att frysas in.
Fotor_145626177695276Fotor_145626180569512DomodaDomoda

Join the Conversation

  1. TinaGustafsson.com says:

    Vilket sorts kött använde du i denna gryta?

    1. Zeina Author says:

      Högrev 🙂

  2. Men så gott detta lät, vi bokmärker receptet bums. Jordnötssmör har vi gärna i mat, det ger både en krämig och god smak.

    Kramar

    1. Zeina Author says:

      Härligt! Kram kram

  3. Camilla says:

    Tack Zeina för ett riktigt gott recept denna hamnar lätt på en topp 5lista av de rätter jag lagat av dina recept den senaste 3veckorna.

  4. Det här måste vi prova! Vad tror du om att köra grytan i slow cooker?

    Älskar din blogg och ditt instagramkonto för övrigt

  5. Joachim says:

    Supersmarrigt!! Tack för toppenrecept 😀

  6. Michaela says:

    Supergott.
    Men funkar inte att köra med min gjutjärnsgryta. Fick hälla på mer vatten och köttet blev inte mört. Men smakade bra ändå

  7. Angelica says:

    Gjorde denna gryta idag och den blev så god! Krämig och älskar smaken av jordnötssmöret! Väldigt enkel att laga. Jag använde mig av kycklingfilé, men jag slängde in den rå så den hann bli tillagad precis lagom tills grytan hade kokat klart. Blev super bra.

    1. Anonym says:

      Angelica, hur länge kokade du “basen” innan du la till fileń??

  8. Louise Wennerholm says:

    Den här grytan serverades på min mammas 40 årsfest 1981, tillagad av en av deras afrikanska vänner. Så gott och så roligt att hitta ett recept. En favorit i familjen!

  9. Martina says:

    Vilket jasminris använder du??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close