Smarrig och krämig gratäng som funkar lika bra att tillagas med kyckling eller quorn. Gratängen påminner både om enchiladas och lasagne. Tortillabröd varvas i en form med tacosås, kyckling- eller quornfyllning och riven ost. Det hela avslutas med creme fraîche och riven ost. Riktigt gott och lättlagat.
6 portioner enchiladasgratäng
8 st tortillabröd (mellanstorlek)- recept finns HÄR! om du vill baka egna
400 g tacosås (tex santa marias tacosås på burk)
4 st kycklingfiléer (ca 500 g) eller 5 st quornfiléer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
350 g majs
3-4 msk tacokrydda eller 1 påse tacokrydda (recept på hemmagjord tacokrydda hittar du HÄR!)
200 g riven ost
3 dl creme fraiche (34% fetthalt)
Olja till stekning
Gör såhär:
Hacka lök och kyckling/quorn i tärningar. Hetta upp olja och stek löken tills den mjuknar och får färg. Vänd i kycklingen/quorn och stek en stund under omrörning. Pressa i vitlök, tillsätt tacokrydda och majs. Stek allting tills kycklingen inte längre är rå eller tills quorn får en fin stekyta, ca 4-5 min.
Värm ugnen till 200°. Smörj botten av en mellanstor ugnsform, ca 35×25 cm, med lite olja. Lägg två tortillabröd i formen, bred på tacosås, lägg fyllningen över och strö slutligen på ost. Upprepa detta två gånger till. Avsluta gratängen med två tortillabröd, bred på crème fraîche och strö på riven ost. Baka mitt i ugnen i ca 25-30 min. Låt gratängen svalna lite innan servering. Servera med sallad. Guacomale passar och att serveras bredvid, recept hittar du HÄR!
Ser gudomligt gott ut!