Esh El Saraya- Libanesisk brödpudding

“Esh el saraya” är en läcker libanesisk brödpudding. Botten består av formfranska som man rostar och ringlar sirap över. Sen häller man mjölkpudding på och avslutar med lite grädde och finhackade nötter. En smarrig och lättlagad dessert.

1 mellanstor form, ca 10 portioner
Sockerlag:
5 dl socker
2,5 dl vatten
1 msk rosenvatten eller vaniljsocker
1 msk citronsaft
Mjölkpudding:
1,5 liter mjölk
1 msk rosenvatten eller 1 msk vaniljsocker
4,5 msk majsstärkelse (maizena)
4,5 msk vetemjöl
Garnering:
2 dl hackade nötter
3-5 dl vispad grädde (du bestämmer själv hur mycket grädde du vill ha på.  Går även att uteslutas)
Bröd:
9-10 st formfranska

Gör såhär:
Börja med sockerlagen. Koka upp under omrörning och låt sedan små puttra i ca 5-7 min. Ställ åt sidan och låt kallna i rumstemperatur. Skär sedan bort kanterna på 9-10 formfranska, lägg i en form och rosta i ugnen tills de får en fin färg, ca 10 min på 200°. Ringla sedan över sirapen och låt brödet suga in allt socker, ca 10 min.

Förbered mjölkpuddingen. Blanda allt i en kastrull och koka upp under ständig omrörning tills smeten börjar tjockna. Häll puddingen över brödskivorna och ställ sedan i kylen i minst 4 timmar. Garnera med grädde och finhackade nötter innan servering.

Esh el saraya
Skär bort kanterna på brödet och rosta i ugnen i ca 10 min tills de får en fin färg.
IMG_0355
Rostade brödskivor. Snyggt!
Est el saraya
Häll över sirapen
Est el saraya
Låt bröden suga åt sig sirapen, ca 10-15 min.
Esh el saraya
Häll över mjölkpuddingen och låt sedan stelna i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.
Esh el saraya
När kakan stelnat i kylen några timmar spritsar du över grädden. Funkar även bra att smeta ut den med en sked.
Garnera med finhackade nötter. Här har jag mixat pistage, mandel och valnötter. Det fick bli det som hittades hemma skafferiet.
Garnera med finhackade nötter. Här har jag mixat pistage, mandel och valnötter. Det fick bli det som hittades hemma skafferiet.
Esh el saraya
Söt botten med sirap och en krämig pudding med nötter på toppen. Alldeles fantastiskt!

Slänger upp en till bild på läckerbiten. "Shi bi shahe" (väldigt inbjudande)!

Join the Conversation

  1. Caroline T says:

    Saknade brödet bland ingredienserna. Vad för bröd har du använt, någon speciell sort?

    1. Zeina Author says:

      9-10 vit formfranska. Står i texten att det ska vara det, la även till det bland ingredienserna nu:-) /Zeina

  2. Kan man ersätta maizena med potatismjöl? Hittade inget maizena hemma.

    1. Det kan man. Jag använder vilket som i olika recept.

  3. Receptet för sockerlag är fel. Socker och vatten är tvärtom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close