“Esh el saraya” är en läcker libanesisk brödpudding. Botten består av formfranska som man rostar och ringlar sirap över. Sen häller man mjölkpudding på och avslutar med lite grädde och finhackade nötter. En smarrig och lättlagad dessert.
1 mellanstor form, ca 10 portioner
Sockerlag:
5 dl socker
2,5 dl vatten
1 msk rosenvatten eller vaniljsocker
1 msk citronsaft
Mjölkpudding:
1,5 liter mjölk
1 msk rosenvatten eller 1 msk vaniljsocker
4,5 msk majsstärkelse (maizena)
4,5 msk vetemjöl
Garnering:
2 dl hackade nötter
3-5 dl vispad grädde (du bestämmer själv hur mycket grädde du vill ha på. Går även att uteslutas)
Bröd:
9-10 st formfranska
Gör såhär:
Börja med sockerlagen. Koka upp under omrörning och låt sedan små puttra i ca 5-7 min. Ställ åt sidan och låt kallna i rumstemperatur. Skär sedan bort kanterna på 9-10 formfranska, lägg i en form och rosta i ugnen tills de får en fin färg, ca 10 min på 200°. Ringla sedan över sirapen och låt brödet suga in allt socker, ca 10 min.
Förbered mjölkpuddingen. Blanda allt i en kastrull och koka upp under ständig omrörning tills smeten börjar tjockna. Häll puddingen över brödskivorna och ställ sedan i kylen i minst 4 timmar. Garnera med grädde och finhackade nötter innan servering.
Saknade brödet bland ingredienserna. Vad för bröd har du använt, någon speciell sort?
9-10 vit formfranska. Står i texten att det ska vara det, la även till det bland ingredienserna nu:-) /Zeina
Kan man ersätta maizena med potatismjöl? Hittade inget maizena hemma.
Det kan man. Jag använder vilket som i olika recept.
Receptet för sockerlag är fel. Socker och vatten är tvärtom.