Wienerstänger och chokladkakor är mina favoritkakor som är ett måste på fikabordet. Vare sig det är kalas, finfika med gäster eller något gott till kaffet så finns dessa alltid med. Riktigt goda och enkla att göra. Funkar utmärkt att göra flera dagar innan servering och förvara i kakburk eller frysas in.
Ca 30 st chokladkakor (dubbla mängden om du vill ha fler)
100 g smör
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ägg (litet ägg)
Pensling & garnering:
Ägg
Pärlsocker
Wienerstänger- recept hittar du HÄR!
Gör såhär:
Värm ugnen till 175° och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda samman alla torra ingredienser och arbeta sedan snabbt ihop till en deg med ägg och smör. Gärna i en matberedare eller med en elvisp. Om degen känns för lös kan du ha i lite mer mjöl.
Dela degen i 3 delar och rulla varje bit till en längd på ca 40 cm. Lägg på plåten och platta ut lite, de flyter ut ganska mycket på plåten så platta inte för mycket och ställ dem inte för nära varandra. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Baka mitt i ugnen i ca 15 min. Ta ut, låt svalna och skär sedan ut i sneda bitar. Förvara i en kakburk eller frys in, håller sig 1 månad i rumstemperatur och ca 3 månader i frysen.