Fasolia- Böngryta

Fasolia är en gryta med vita bönor och kött. Den tillagas på många olika vis beroende på vilket land och recept man följer. Den kan innehålla allt från koriander, lök, chili, paprika och citron men basen är vita bönor i tomatsås. Den kan även göras vegetarisk och recept på den hittar du HÄR! En fantastiskt mustig och god gryta. Här kommer recept på en enkel och riktigt god variant. Ganska lättlagad rätt med få ingredienser men som kräver tid att tillaga.
fasolia

6 portioner Fasolia
6-8 dl torkade vita bönor
Grytan:
1 kg valfritt grytkött (gärna lamm med ben)
6-8 vitlöksklyftor
6 msk tomatpuré
Salt eller Buljongtärning (salta efter smak)
1 tsk svartpeppar
Ca 1-1,5 liter vatten
2-3 färska chili om du vill ha hetta annars uteslut

Gör såhär:
Blötlägg bönorna i 8 timmar eller över natten. Lägg i en stor skål med mycket ljummet vatten. Låt rinna av och koka mjuka utan att du kokar sönder dem, ca 30-45 min. Skumma av vid behov. Sila av dem när de är klara och lägg tillbaka i kastrullen, täck med lock och ställ åt sidan så de inte torkar ut. Du kan även använda förkokta bönor, hoppa då över detta moment.

Skär köttet i önskad storlek. Mortla vitlöksklyftorna till tjocka strimlor eller hacka dem. Hetta upp olja i en stor gryta och stek köttet under omrörning tills de får färg. Blanda i vitlöksbitarna och fräs dem snabbt utan att du bränner dem. Blanda sedan i tomatpurén och fräs en stund till, ca 2-3 min. Rör om och låt inte tomatpurén eller vitlöken brännas vid..

Koka upp vatten och börja med att hälla över ca 1 liter vatten, det ska täcka köttet med ca 5 cm. Krydda med salt/buljong, peppar och ha eventuellt i chilin (släng i chilin hela som dom är i grytan utan att hacka). Låt puttra under lock på medelvärme tills köttet blir mört, koktiden variera beroende på köttet. Lyft på locket när grytan kokats i ca 1-1,5 timme, känn på köttet om det är klart och tillsätt eventuellt mer vatten/salt/buljong/peppar vid behov. Häll i de förkokta bönorna och låt dem koka med i grytan i ca 20-30 min (beroende på hur mjuka dina bönor är). Du justerar själv hur vattnig du vill ha grytan, jag gillar den lite tjock i konsistensen. Servera med ris och sallad. Grytan är desto godare dagen efter tillagning och funkar även utmärkt att frysa in.
fasolia-2

Join the Conversation

  1. Å himmel vad gott det låter! Det här måste jag testa, med lamm!

  2. Chris says:

    Låter jättegott! Vad är det för buljongtärning som du använt/rekommenderar i receptet?

    1. Zeina Author says:

      Jag använder köttbuljong. Ibland har jag även i grönsaksbuljong 😀 Båda funkar bra

      1. Agneta says:

        Vilket märke av vita bönor använde du

  3. Layali says:

    Hej fina zeina kan man använda dom långa vita bönor?

    1. Zeina Author says:

      Ja det funkar bra 🙂

  4. Hafsa says:

    Hej zeina tack för receptet. Grytan blev så god!! Ja kikar in i din blogg dagligen. Tror nog att jag ska köpa din kokbok! Du har räddat mina middagar och jag bara älskar dina recept. Hade önskat recept på somalisk mat om du kan sätta fingrarna i de den är väldigt lik afhansk och indiskt men med mkt mer koriander och vitlök. ♡

  5. Hej undrar bara hur man gör för att göra den lite tjockare då min alltid blir vattnig

    1. Alexandra says:

      Minska mängden vatten eller låt grytan koka utan lock så reduceras tomatsåsen.. Brukar funka bra för mig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close