Mustig och god gryta med bönor och kött. Fasolia kan tillagas på olika sätt, denna version med koriander är populär i Palestina, Syrien och Libanon. Du hittar recept på vegansk fasolia HÄR! och på fasolia utan koriander HÄR! Gott att serveras med ris eller bröd och sallad.
Recept på salladen som finns på bilden nedan hittar du HÄR!
6-8 portioner
Ca 700 g valfri grytkött i bitar, gärna lammkött med ben
2 st buljongtärningar (välj fritt efter smak, jag har i köttbuljong)
Ca 7 dl torkade vita bönor eller 500 g färdigkokta (jag har använt limabönor men vanliga vita bönor funkar också bra)
1 knippe koriander (ca 1 dl finhackad)
1 vitlökshuvud
7 msk tomatpuré
2 röda tomater, skalade och finhackade (kan ersättas med 1 burk krossad tomat)
Ca 1 liter hett vatten
Ca 1 tsk sju kryddor- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
Salt & svartpeppar
Servering:
Ris med vermicelli
Syrlig turkisk sallad
Klicka hem ett ex av min kokbok HÄR! Boken är fylld med läckra recept från Mellanöstern
Gör såhär:
Blötlägg bönorna i 8 timmar eller över natten. Lägg i en stor skål med mycket ljummet vatten. Låt rinna av och koka mjuka utan att du kokar sönder dem, ca 30-45 min. Skumma av vid behov. Sila av dem när de är klara och lägg tillbaka i kastrullen, täck med lock och ställ åt sidan så de inte torkar ut. Om du använder förkokta bönor kan du hoppa över detta moment.
Skär köttet i önskad storlek. Hacka koriander, skala vitlöken och mortla/hacka till strimlor. Hetta upp olja i en rymlig gryta, stek vitlök och koriandern under omrörning. Vänd i köttet och stek tills köttet får färg. Tillsätt tomaterna, tomatpurén och stek i 2-3 min.
Koka upp vatten och börja med att hälla över ca 1 liter vatten. Krydda med salt/buljong, peppar. Låt puttra under lock på medelvärme tills köttet blir mört, koktiden varierar beroende på köttet. Rör om i grytan med jämna mellanrum. Lyft på locket när grytan kokats i ca 1,5-2 timmar. Smaka av köttet om det är klart och tillsätt eventuellt mer vatten/salt/buljong/peppar vid behov. Häll sedan i de förkokta bönorna och krydda med sjukryddor. Låt grytan puttra i ca 20 min till (beroende på hur mjuka dina bönor är). Du justerar själv hur vattnig du vill ha grytan, jag gillar den lite tjock i konsistensen. Servera med ris och sallad. Grytan är desto godare dagen efter tillagning och funkar även utmärkt att frysa in.
7dl torkade bönor motsvarar ju typ det dubbla i färdigkokt form. Det kan omöjligt stämma med 500 gram färdigkokt. Vilket mått stämmer?