Adobo är en mycket läcker och populär filippinsk maträtt som görs på få ingredienser. Trots sin enkelhet är den fulladdad med smak. Godast blir kycklingen om den får marineras några timmar i kylen.
4 portioner
4 st kycklingklubbor
1 röd eller gul lök
Olja till stekning
Ca 1,5 dl vatten
Marinad:
1 dl japansk soja
0,5 dl vitvins vinäger
6 vitlöksklyftor (hackade grovt)
1 msk hela pepparkorn (jag tog sichuanpeppar, svartpeppar funkar också alldeles utmärkt)
2 msk palmsocker eller rörsocker
Salt
Serveringsförslag:
Ris
Chili, koriander eller salladslök till garnering
Gör såhär:
Dela kycklingklubban i mitten, lår och ben ska vara för sig. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Vänta med att smaksätta med salt, det tillsätter du när du tillagar kycklingen. Häll marinaden över kycklingen och låt gärna marineras en stund. Allra godast blir det om kycklingen får marineras i kylen över natten. Om du inte har tid kan du låta den stå i 30 min i rumstemperatur.
Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter. Ta ur kycklingen från marinaden och stek den tills den får färg, ca 4-5 min på varje sida. Lägg kycklingen åt sidan. Hacka en lök i tärningar och stek tills den får färg i samma olja som du stekte kycklingen. Lägg tillbaka kycklingen i stekpannan, fräs allting lite snabbt och häll sedan marinaden över kycklingen. Tillsätt ca 1,5 dl vatten och låt kycklingen tillagas under lock i 30 min. Dra sedan bort locket och låt kycklingen koka utan lock i 15 min. Smaka av med salt. Garnera med önskad garnering och servera med ris!
Åt denna goda maträtt när jag var i Filippinerna. Vet att jag åt den med fläsk så är det bara att byta ut kycklingen mot fläsk då?
jag undrar vad är det för blad som du hade i marinad?
Låter riktigt gott, ska absolut testas!
Gjorde precis detta recept! Ser inte alls ut som på bilden, vilket dina recept brukar göra! Stämmer allt?
Ser lagerblad i marinaden + bilden på färdiga resultatet, det står inte i receptet??
Är det något mer än lagerblad som saknas i receptet?