Focacciabröd

Medelhavsmaten när den är som bäst. Goda italienska focacciabröd med en touch av Mellanöstern. De blir en blandning mellan manaish och klassiskt italienskt bröd. Vackra att duka fram på buffén bredvid en god soppa, sallad, pasta eller gryta. Även goda som en lyxig frukost. Garnera efter smak, skär i diagonala skivor, strö på örter och servera på en bricka. Plocka fritt, doppa i en god olivolja eller något annat gott. Underbart! Du kan baka 3 stora bröd eller 6 små.
Focacciabröd
2

3 stora eller 5-6 små bröd
3 dl ljummet vatten
20 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
4 msk olivolja (rapsolja funkar också)
Ca 8 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
1 dl durumvete (kan bytas ut mot vanlig mjöl men durumvete ger tuggmotstånd och en knaprig skorpa)
1,5 tsk salt
1 tsk socker
Förslag på garnering:
Zaatar utspädd med olja- recept HÄR!
Potatisskivor, lök och timjan
Riven ost, finhackad lök, finhackad tomat
Mozzarella/fetaost och tomat
Salami, ost och tomat
Strö på färska eller torkade örter efter gräddning, välj fritt mellan:
Oregano, basilika, persilja, timjan, rosmarin

Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummen vätska. Tillsätt övriga och knåda degen ordentligt. Tillsätt så mycket mjöl du behöver för att få en smidig deg, gärna lite kladdig deg än en kompakt. Täck med plastpåse och låt  jäsa i 45 min i rumstemperatur. Du kan även jäsa degen upp till 10 timmar i kylen om du vill förbereda den i god tid, tänk på att mjöla och plasta in väl så den inte torkar ut. Efter jäsning dela degen i 3 stora delar eller 5-6 små. Rulla till bollar, mjöla dem och låt vila i 10 min under bakduk.

Tryck ut bollarna med fingrarna och forma till avlånga bröd. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg på valfri fyllning, tänk på att lägga på lagom mycket garnering så bröden inte blir för kladdiga. Mozzarellan väntar du med att lägga på precis innan de åker in i ugnen, annars vätskar den. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Gillar du olivolja kan du ringla lite över bröden innan de åker in i ugnen.

Värm ugnen till 200°, grädda bröden mitt i ugnen i ca 10-15 min. Ta ut från ugnen, strö över örter och servera varma. Även gott att ringla över olivolja och balsamico vid servering. Servera gärna med en god SOPPA.

Förbered önskad garnering
Förbered önskad garnering
Mozzarellan delar jag i äggskivaren så får jag jämna skivor. Fiffigt!
Mozzarellan delar jag i äggskivaren så får jag jämna skivor. Fiffigt!
Zaatar rör du ut i olja tills det blir en bredbar massa. Lika delar raps- och olivolja.
Zaatar rör du ut i olja tills det blir en bredbar massa. Lika delar raps- och olivolja.
Tryck ut bollarna till avlånga bröd.
Tryck ut bollarna till avlånga bröd.
Lägg på önskad garnering, mozzarellan lägger du på precis innan de åker in i ugnen, annars vätskar den sig.
Lägg på önskad garnering, mozzarellan lägger du på precis innan de åker in i ugnen, annars vätskar den sig.
Tunna skivor med potatis med lök och timjan är en favorit.
Tunna skivor med potatis med lök och timjan är en favorit.
Riven ost, lök och tomat. Läckert!
Riven ost, lök och tomat. Läckert!
Vackra bröd som är redo att avnjutas.
Vackra bröd som är redo att avnjutas.

Focacciabröd

Skär i diagonala skivor, strö på örter och servera. Funkar även fint att ringla lite olivolja och balsamico på.
Skär i diagonala skivor, strö på örter och servera. Funkar även fint att ringla lite olivolja och balsamico på.

14122015-IMG_7627

Zaatarbröden blir knaprigare i konsistensen än de övriga bröden. Goda att doppa i röror eller soppan.
Zaatarbröden blir knaprigare i konsistensen än de övriga bröden. Goda att doppa i röror eller soppan.

Join the Conversation

  1. Houda says:

    Tack Zeina, de blev jättegoda:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close