Fried rice med räkor

Fried rice är en av mina absoluta favoriträtter från det kinesiska köket. Det är så himla gott! Stekt ris med grönsaker och räkor som smakar fantastiskt. Passar perfekt som vardagsmat eller när man vill bjuda på något gott vid festliga tillfällen. Gillar du inte räkor kan du istället ha i kyckling eller göra den vegetarisk. Jag rekommenderar varmt att du testar detta recept. Lättlagat och riktigt gott.
Fried rice01022016-IMG_0691

6-8 portioner fried rice
Ca 6 dl ris av valfri sort (jag rekommenderar jasminris)
4 st ägg + 1 tsk soja
1 gul lök
2 morötter
1 liten klyfta vitkål
3 dl djupfrysta ärtor
2 vitlöksklyftor
4-5 msk soja (kinesisk)
2-3 msk ostronsås (se bild för tips)
1 msk sesamolja
4-5 msk rapsolja
400 g stora räkor (kan bytas ut mot 2 st kycklingfilé)
3 st salladslök

Gör såhär:
Tvätta riset ordentligt för att få bort det mesta av stärkelsen, då klibbar inte riset sig lika lätt. Koka sedan enligt anvisningarna och låt kallna. Var noga med att inte koka sönder riset, den får inte bli grötig i konsistensen. Strimla vitkålen, hacka lök och morot till tärningar. Koka ärtorna hastigt och låt rinna av. Finhacka vitlöksklyftorna. Knäck äggen i en skål och blanda med soja, vispa dem med en gaffel. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna och häll över ägget. Låt ägget stelna en aning och rör sedan om tills ägget blir till tjocka “strimlor”, lägg åt sidan.

Hetta upp sesamolja och rapsolja i en stor wook- eller stekpanna. Stek vitkål, morot och lök tills de mjuknar under omrörning. Vänd i ärtor och vitlöksklyftor och stek en stund till. Smula riset med fingrarna för att undvika klumpar, häll ner i stekpannan tillsammans med grönsakerna. Blanda i soja, ostronsås och stek riset under omrörning. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja, ostronsås eller salt. Stek räkorna några minuter tills de får färg och inte längre är råa. Vänd räkorna och ägget i riset, garnera med finhackad salladslök och servera gärna med sweet chilisås!
Fotor_145436418521151
Fotor_145436421340127
Fotor_145436429977632

Fried rice
Istället för vanlig ostronsås använder jag en vegetabilisk variant som påminner om ostronsås i smaken. Vanlig ostronsås funkar utmärkt också.

Fotor_145436435623321Fotor_145436425540823
01022016-IMG_0507Fried riceFried rice

 

Join the Conversation

  1. Vilka härliga recept du delar med dig av. Gjorde den här igår. Fantastiskt god.

    1. Zeina Author says:

      ÅH! Va skoj att läsa. Tack snälla. Önskar dig en fin helg/ Kram

  2. Linda says:

    Hej. Jätte gott men hur kan din mat bli så ljus? Min blev mörkbrun av soyan?

    1. Zeina Author says:

      Du kanske använder kulörsoja? Den ger en skarp färg i maten men ingen smak alls. Dubbelkolla så du har rätt soja 😀 den ska inte bli mörkbrun om du följt måtten i recepten. Det var bra att det smakade gott trots allt. Kram

      1. Eller Kinesisk soya, ger mer färg än den Japanska.

  3. Wanda says:

    Alltså, jag hatar verkligen ärtor…vad kan jag ta istället?

    1. Zeina Author says:

      Bara skippa dem eller ersätt med en annan grönsak sonpaprika eller majs.

  4. Sååå gott!! Använde fullkornsris och det blev jättebra! Bästa receptet på rispytt eller fried rice!

  5. Mina ägg blev hel svarta med 5 msk soja. Sedan står det löngre ner i receptet lögg i sojan. Hur mycket soja ska blandas med äggen först ?Allt gott Mari

    1. Zeina Author says:

      I ingredienslista står det 4 st ägg+1 tsk soja. Du ska alltså blanda äggen med 1 tsk soja.
      Resten av sojan ska blandas med riset.
      Kram /Zeina

    2. Nilla says:

      Du använde förmodligen kinesisk soya (mörk) och inte japansk soya (ljus). Jag har själv alltid båda sorter hemma.

  6. Är det 6dl kokt ris eller 6dl okokt ris?

  7. Virve says:

    Tack för detta ljuva recept! Så gott! Det vart ungefär 6 stora portioner. Jag hade inte en stor wokpanna så jag använde mig av två stekpannor istället.

  8. Berfin says:

    Wow!!! Bästa fried ricen jag någonsin ätit!

  9. Stéphanie says:

    Gjorde allt till punkt och pricka, men tror det behövs ett förtydligande om två grejer:

    1. Vad är det för soya som ska i äggen? (Jag fick tyvärr slänga 4 ägg först för att jag använde kinesisk soya :(. Det blev bättre när jag la i japansk.
    2. Och sedan kanske även ett tips om vilken soya (märke) du använder i slutet… Jag använde autentisk kinesisk soya (helt utan färgämnen), men riset blev helt svart och ärligt talat inte särskilt gott.. 🙁

    Tror dock att om jag bara hade använt rätt sorts soya så hade detta blivit toppen, så inget fel alls på receptet i sig du är så himla grym, men bara ett önskemål om ett förtydligande 🙂

    Ser att vi är några stycken som misslyckats med just soya-biten så det är verkligen i all välmening!

    Ha en underbar söndag!

  10. Bra recept, blev gott. Jag hittade ingen ljus kinesisk soja så jag körde på japansk. Och bara 4dl ris. Tyckte det blev toppen.

  11. Ulrika says:

    Håller med om att det borde läggas till ett förtydligande av soyan… Läste inte kommentarerna innan tyvärr. Det blev en väldigt tråkig mörkbrun rätt. Men inget fel på smaken!

  12. Zhilvan says:

    Ska prova att göra detta imorgon en fråga bara jag brukar äta 1 “tekopp” ris hur många dl är det ungefär du som har koll?

  13. Stort fan av fried rice och detta var ett av det bättre recepten jag testat den senaste tiden! Körde ljus soya och 1-2 msk mindre än receptet och tyckte det blev kanon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close