Denna fantastiska indonesiska salladen har allt man kan önskar sig i en måltid. Härliga texturer och smaker och en god sås med sting. Dessutom är den mättande. Tempeh görs på fermenterade baljväxter och hittas i välsorterade mataffärer. REKLAM: Receptet kommer från min kokbok Zeinas Green Kitchen som du just nu kan beställa signerad HÄR!
4 portioner
200 g fast tofu
125 g tempeh
150 g böngroddar
0,5 gurka
2 salladslökar
100 g färska eller frytsta haricot verts
2-3 st fasta potatisar
0,5 salladskålshuvud
3 msk hackad färsk koriander
Röd chili
Olja till fritering
Jordnötssås:
1 dl osötad jordnötssmör med bitar
200 g kokosmjölk
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk finhackad ingefära
1 röd chili (om du vill ha hetta annars uteslut)
1 tsk röd curry eller sambal oelek
2 msk palmsocker eller ljust råsocker (kan ersättas med honung eller brunt farinsocker)
1 msk japansk soja
Olja till stekning
Salt
Gör såhär:
Börja med jordnötssåsen. Hacka lök, vitlök, ingefära och chili. Stek i olja på medelvärme tills löken mjuknar. Tillsätt röd curry/sambal oelek och fräs några sekunder. Sänk värmen och vänd i jordnötssmör. Häll i kokosmjölk, socker, soja och salta efter smak. Koka upp såsen och låt puttra i ca 3-5 min, rör om ofta och ha koll så såsen inte bränns fast i botten av kastrullen. Om den känns för tjock kan du späda ut den med mer kokosmjölk. Servera såsen kall eller varm.
Salladen. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Blanchera böngroddar, gröna bönor, salladskål. Du ska alltså lägga ner grönsakerna i det kokande vattnet, efter ca 20-30 sekunder tar du upp grönsakerna från vattnet, silar av och sköljer i iskallt vatten. Skala potatisarna, hacka i tärningar och koka tills potatisbitarna mjuknar. Hacka gurka, salladslök, koriander, chili.
Skär tofun i bitar. Lägg tofubitarna mellan hushållspapper och pressa ur vätska. Skär tempehn i bitar. Fritera tofu och tempeh. Arrangera grönsaker på ett fat med tofu och tempeh. Servera med jordnötssåsen.
Kanongott Zeina! Jordnötssåsen blev smarrig. Vi tog svenska produkten Bärta istället för traditionell Tempeh, passade fint.