Jättegod och krämig grekisk mannagrynspaj toppad med florsocker och kanel. Ljuvlig och enkel att göra. Pajen påminner om ostkaka i konsistensen och smakar allra bäst när den serveras kall.
Ca 10 bitar
1,5 liter mjölk
3 dl mannagryn
100 g smör
3 st ägg
1,5 dl socker (du kan öka eller minska mängden socker efter smak)
0,5 tsk salt
Smör till smörjning av formen
Topping:
Kanel
Florsocker
Gör såhär:
Blanda mjölk, mannagryn, socker, smör och salt i en kastrull. Koka upp under ständig omrörning. Sänk värmen och låt sjuda långsamt i 4-5 min tills det blir en tjock gröt. Låt gröten svalna innan du rör i äggen.
Knäck äggen i en skål och vispa dem fluffiga. Häll äggen i omgångar i mannagrynsgröten och vispa samtidigt gröten med en visp (gärna elvisp).
Värm ugnen till 175°. Smörj en mellanstor ugnsform med smör, ca 25×30 cm eller 30 cm i diameter om du använder en rund form. Häll gröten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 45 min, tills den får en fin gyllene färg upptill. Ta ut från ugnen och låt svalna. Ställ sedan i kylen och låt pajen kallna helt. Pudra med florsocker och kanel. Om du gillar honung så är det gott att ringla lite på vid servering.
Åh, den här kakan har blivit en ny favorit. Jag har i massor av stötta kardemummakärnor, kanelstång och russin och det är så gott! Tack för det här underbara receptet!
Enligt dottern som bott i Grekland, så smakar denna Galatopita precis som hemma hos familjen Mitropolus i Aten.
Hej världens bästa Zeina ❤️ Vart köper man dessa ungs/bakformar?
Går denna bra att göra med hirsmannagryn tro? Vi har glutenintolerans i familjen.
Hej Zeina! Jag kommer från Grekland och detta är en av mina favoritpajer. Däremot har jag hög kolesterol värde och därför föredrar jag att utesluta ägg i nästan alla mina bakverk. Min fråga är om jag kan göra Galatopita utan ägg? Ditt svar skulle underlätta mig väldigt mycket. Tack.
Följde receptet och vart inte i närheten av krämigt..
Följde receptet och vart inte i närheten av krämigt..