Mustig jordansk favorit som smakar bäst när den görs på färska sommartomater. Supergod och enkel tomatsås med sting. Kan serveras som en lätt lunch med bröd eller som tillbehör vid maten. Min pappa berättade att han ofta brukade laga galayet bandora när han var ung och fattig student. Ibland kunde han lyxa till det lite med att tillsätta ägg eller färsk pepparmynta på toppen.
2 portioner
1 kg färska tomater
4 vitlöksklyftor
2 st färska chili
Eventuellt 2 msk tomapuré (läs tips nedan)
Olivolja till stekning
Salt & peppar
TIPS! Om du har riktigt fina, röda solmogna tomater kan du utesluta tomatpurén.
Serveringsförslag:
Pitabröd
Gör såhär:
Skär ett kryss på tomaterna. Koka upp rikligt med vatten i en gryta. När vattnet börjar koka sänker du värmen. Lägg tomaterna i det heta vattnet i ca 45-60 sekunder. Ta ur vattnet med en hålslev och lägg i ett durkslag. Dra bort skalet från tomaterna.
Hacka vitlöksklyftorna fint, hacka chili (jag hackade en chili och behöll den ena hel). Hacka tomaterna i tärningar. Hetta upp rikligt med olivolja och stek vitlök och chili på medelvärme nån minut. Tillsätt tomaterna och stek under omrörning i 2 min. Tillsätt salt, peppar och eventuellt tomatpuré. Låt sedan tomaterna sjuda på medelvärme utan lock tills såsen reduceras och tjocknar, ca 20-25 min. Servera med bröd.
Det här är gott och enkelt att laga. Ett gott alternativ till nudlarna för den fattiga studenten.