En riktigt smarrig dansk klassiker som du enkelt gör på få ingredienser. Smörstekt ströbröd varvad i glas med hemkokt äppelmos. Ljuvligt gott!
6 port
700 gram äpplen
0,5 dl vatten
1 dl socker (mängden kan halveras)
1 vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
3 dl ströbröd
1 dl socker
75 g gram smör
Topping:
2 dl vispgrädde
Vinbärsgelé eller sylt
Gör såhär:
Skala och kärna ur äpplena. Dela i tärningar och lägg i en kastrull med vaniljpulver, socker och vatten. Koka upp under omrörning och låt sedan puttra på medelhög värme tills äpplena mjuknar, ca 15 min.
Smält smöret i en stekpanna, låt brynas utan att smöret bränns vid. Tillsätt sedan ströbröd, socker och stek på medelhög värme under omrörning i ca 6 min tills ströbrödet får en fin gyllenbrun färg. Viktigt att du ständigt rör runt för att ströbrödet inte ska brännas vid. Varva ströbröd och äppelmos i ett glas. Toppa med grädde och vinbärsgelé eller sylt. Servera och njut.