Gifflar med äpple och dumle

Jag har plockat massa äpplen från svärfars tomt och jag blev sugen på att baka något gott till fikat. Alltid kul att laga mat med något man har plockat själv. Det fick bli luftiga gifflar fyllda med både äpple och dumle. Det hela toppades med en glasyr… gottigottgott. Satt fint till fikat. Du kan experimentera med fyllningen i dina gifflar helt efter smak, allt från sylt, choklad, marmelad, fruktmos, vaniljkräm och ost funkar alldeles utmärkt att ha i.
gifflar-12apple

32 st gifflar
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
3 dl mjölk
2 ägg- vispade lätt för hand
50 g smält smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
Ca 9-10 dl mjöl
Fyllning:
32 st dumle
Ca 3 st äpplen
Förslag på annan fyllning:
Se HÄR! för fler förslag på fyllningar
Glasyr:
2 dl florsocker utspädd med ca 3 tsk vatten

Gör såhär:
Värm mjölken ljummen, lös upp jästen i mjölken, rör om och låt stå i 10 min. Blanda sedan i ägg och smält smör. Häll i de övriga ingredienserna och knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Degen är lite styv av äggen, den ska varken vara kladdig eller för kompakt, få till en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med plast och låt jäsa 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten. Jag rekommenderar att degen får jäsa i kylen, 7-10 timmar för bäst resultat. Då blir gifflarna härligt luftiga och goda av den långa jästiden.

Förbered fyllningen. Skala och skär äpplena i smala klyftor. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. Forma varje del till en boll och täck med bakduk. Kavla ut en boll till en ca 28 cm rund platta, skär ut 8 st trianglar. Lägg 1-2 äppelklyftor längst ut på degen, lägg dumle i mitten (se bild) och rulla till en giffel. Lägg på en plåt med bakpapper, lägg med skarven nedåt så den inte öppnas upp i ugnen. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min.

Värm ugnen till 200°. Baka mitt i ugnen i ca 10-12 min. Ta ut och låt svalna på plåten. Blanda florsocker och vatten, ringla sedan över de kalla gifflarna. Låt glasyren stelna innan servering. De funkar utmärkt att frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader.gifflar-6

gifflar-14 gifflargifflar-7gifflar-2gifflar-13   gifflar-10 gifflar-9

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close