Havretosca med bär

Saftig sockerkaka med blåbär toppad med knäckig havretosca. Ljuvligt gott! Bären ska helst vara färska men om du använder frysta är det viktigt att du tinar upp bären först och låter dem rinna av ordentligt i en sil.

Ca 10 bitar
Kakan:
3 ägg
2 dl strösocker
Zest från 1 citron (rivet gul skal)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
Ca 1,5 dl färska blåbär (andra bär som tex hallon funkar alldeles utmärkt)
Havretosca:
75 g smör
1 dl socker
1,5 dl havregryn
3 msk ljus sirap

Gör såhär:
Börja med kakan. Värm ugnen till 200° (över och undervärme). Klä en springform (24 cm) med bakplåtspapper. Smörj kanterna med lite smör.

Smält 100 g smör och låt svalna. Vispa socker, citronzest och ägg vitt och pösigt med en elvisp. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och sikta ner i äggsmeten. Tillsätt mjölk, smör och blanda försiktigt med en slickepott. Häll smeten i springformen. Toppa med blåbär och baka mitt i ugnen i 25 min. Under tiden kan du förbereda havretoscan. Lägg alla ingredienser till havretoscan i en kastrull, värm upp på medelvärme samtidigt som du rör om, tills smöret smälter.

Häll havretoscan över sockerkakan och baka mitt i ugnen tills toscan blir krispig och gyllene, ca 8-10 min. Ta ut från ugnen och låt svalna. Lossa försiktig från formen och servera! Toscakakan klarar sig fint i rumstemperatur i flera timmar.

Join the Conversation

  1. Lotta says:

    Hej Zeina! Så god den ser ut! Tror du att man skulle kunna göra denna kaka i långpanna och hur mycket tror du man skulle öka receptet med? Tack för att du vidgar mina vyer till all världens mat ❤️

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Tusen tack 🙂
      Det funkar jättebra i långpanna. Du ska dubbla mängden på allt och ha i ugnen nån minut längre så blir det perfekt.
      Lycka till.

  2. Monika says:

    Går det att använda frysta blåbär?

    1. Zeina Author says:

      Absolut, så länge du tinar upp dom och låter rinna av ordentligt först.

  3. Sanja says:

    Hej Zeina, tack för mycket goda recept:)

    Går det bra att baka och frysa denna kaka i förväg?
    Om ja, hur lång upptiningstid rekommenderar du i rumstemperatur?

    Ha en fin dag:)

  4. Kattis says:

    Den här kakan både låter god och ser god ut. Om jag skulle göra kakan i en springform på knappt 20 cm, hur mycket tror du att jag ska minska ingredienserna? Tacksam för svar

  5. Annie says:

    Supergod kaka! Gjorde denna fast ändrade lite i receptet för att få den glutenfri. Exakt samma recept fast istället för vetemjöl tog jag 1.5dl glutenfri mjölmix (semper fin mix), 2dl mandelmjöl och 1dl riven kokos. Dessutom hade jag endast 0.5dl mjölk istället för 1dl. Blev jättesaftigt och gott! Delar med mig ifall någon annan vill göra en glutenfri variant 🙂

  6. Min kaka blev bränd i kanten men fortfarande ljus i mitten. Varför?

  7. Anonym says:

    Toppen god Tack !

  8. Jeanette says:

    Nu har jag bakat den här 4-5 ggr o den blir misslyckad varenda gång. Den stelnar inte o får stå inne betydligt längre än 25 min ,har haft den inne som mest 40 min o när jag häller på toscan så rinner den ner i smeten delvis. Följer receptet till punkt o pricka o är en mycket van bakare men denna vill sej inte. Är envis så försöker med jämna mellanrum bla just nu o nää misslyckad 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close