Grytor/ Husmanskost/ Kött/ Sverige

Dillkött

Dillkött är en av mina absoluta favoriter från den svenska köket. Åh denna gryta är helt fantastisk. Lyxig, enkel och supergod! Oftast när man läser recept på dillkött så rekommenderas det att man kokar upp en dillreduktion. Jag tycker att det är mycket enklare att balansera upp smakerna genom att långsamt hälla ättikan och sockret direkt i grytan. Så jag hoppar över dillreduktionen och det blir lika gott och perfekt varje gång. Du kan byta ut köttet mot kyckling, recept med kyckling hittar du HÄR!

6 portioner
Ca 1 kg benfri kalvhögrev, högrev, lammkött eller grytbitar
1 purjolök (den vita delen)
3 st morötter
1 knippe dillstjälkar (ca 0,5 dl finhackad)
10 st vitpepparkorn
2 st lagerblad
2 dl grädde
Ca 0,5 dl ättika (justera syra efter smak)
Ca 0,5 dl socker (justera sötma efter smak)
2 msk majsstärkelse+0,5 dl vatten
Salt
Ca 1 l vatten

Recept på kalops hittar du HÄR!

Gör såhär:
Skär köttet i ca 2 cm stora bitar. Lägg i en gryta med vatten. Koka upp och skumma av ordentligt. Skär purjolök och morot i slantar. Skär inte morötterna i för smala bitar, de får inte kokas sönder. Lägg purjolök, morot, lagerblad, pepparkorn, salt och dillstjälkar (endast stjälkarna, spara den fina delen av dillen till senare) i kokvattnet. Koka upp och låt sedan puttra under lock tills köttet är mört och färdigkokt, ca 1,5 h. Späd eventuellt ut med mer vatten vid behov. När köttet är klart fiskar du upp dillstjälkarna från grytan.

Tillsätt grädden. Smaksätt med ättika och socker. Balansera upp smakerna så du känner både sötma och syra. Smaka av med salt. Blanda majsstärkelse med vatten och vänd ner i grytan under omrörning. Låt grytan puttra i ca 5 min till. Om grytan fortfarande känns för vattning efter 5 min så kan du reda ut den med lite mer majsstärkelse. Vänd slutligen i finhackad dill. Servera med kokt potatis och njut! Smaklig spis.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply