Dillkött

Dillkött är en av mina absoluta favoriter från den svenska köket. Åh denna gryta är helt fantastisk. Lyxig, enkel och supergod! Oftast när man läser recept på dillkött så rekommenderas det att man kokar upp en dillreduktion. Jag tycker att det är mycket enklare att balansera upp smakerna genom att långsamt hälla ättikan och sockret direkt i grytan. Så jag hoppar över dillreduktionen och det blir lika gott och perfekt varje gång. Du kan byta ut köttet mot kyckling, recept med kyckling hittar du HÄR!

6 portioner
Ca 1 kg benfri kalvhögrev, högrev, lammkött eller grytbitar
1 purjolök (den vita delen)
3 st morötter
1 knippe dillstjälkar (ca 0,5 dl finhackad)
10 st vitpepparkorn
2 st lagerblad
2 dl grädde
Ca 0,5 dl ättika (justera syra efter smak)
Ca 0,5 dl socker (justera sötma efter smak)
2 msk majsstärkelse+0,5 dl vatten
Salt
Ca 7 dl vatten

Recept på kalops hittar du HÄR!

Gör såhär:
Skär köttet i ca 2 cm stora bitar. Lägg i en gryta med vatten. Koka upp och skumma av ordentligt. Skär purjolök och morot i slantar. Skär inte morötterna i för smala bitar, de får inte kokas sönder. Lägg purjolök, morot, lagerblad, pepparkorn, salt och dillstjälkar (endast stjälkarna, spara den fina delen av dillen till senare) i kokvattnet. Koka upp och låt sedan puttra under lock tills köttet är mört och färdigkokt, ca 1,5 h. Späd eventuellt ut med mer vatten vid behov. När köttet är klart fiskar du upp dillstjälkarna från grytan.

Tillsätt grädden. Smaksätt med ättika och socker. Balansera upp smakerna så du känner både sötma och syra. Smaka av med salt. Blanda majsstärkelse med vatten och vänd ner i grytan under omrörning. Låt grytan puttra i ca 5 min till. Om grytan fortfarande känns för vattning efter 5 min så kan du reda ut den med lite mer majsstärkelse. Vänd slutligen i finhackad dill. Servera med kokt potatis och njut! Smaklig spis.

Join the Conversation

 1. Linda says:

  Hej!
  Jag köpte en 5-kgs säck (i juteväv tror jag?) av det basmatiris som jag köpte senast & som då var otroligt gott ända tills påsen tog slut: Abu Kass.
  Jag undrar om du vet hur lång hållbarhet riset har i sin säck & förvaras torrt i rumstemperatur?

  För i början (jag minns inte exakt när jag köpte riset, men det är nog lite mer än 12 mån nu) tyckte jag att riset inte hade den där typiska bismaken av ”dy”; en väldigt unken smak på något sätt (som ibland kan vara svår att först märka, särskilt om man kryddar själva riset, eller blandar det med råvaror som är starkt kryddade) som jag upplevde att alla sorters basmatiris smakade, av de man kan köpa i butiker som Coop, ICA, Willys & Lidl.

  Men nu känner jag tydligt denna unkna smak varenda gång & då sköljer jag riset ca 6 ggr tills vattnet är klart. Oftast blötlägger jag det så länge att det knappt behöver kokas, men jag brukar ändå alltid krydda riset med 1-2 st buljongtärningar.
  Så visst får jag perfekt, fluffigt ris om jag inte råkar överkoka det så det blir för blött & geggigt (har aldrig stekt det i olja innan som jag läste här i din blogg nyss). Men smaken… 🙁

  Kan riset helt enkelt ha blivit för gammalt? Jag kan inte hitta någon slags datummärkning på säcken…
  Vågar jag köpa samma ris igen? Eller finns det ett bättre märke som jag borde ha möjlighet att köpa även i en liten butik?

  För jag bor i en ganska liten stad & vet faktiskt inte om den sk ”invandrarbutiken” (där jag köpt de 2 rissäckarna) fortfarande finns kvar, då jag sällan är däråt butiken finns & har inte haft något behov av att köpa varor som jag inte kan få tag på i de vanliga butikerna.

  Jag hoppas de inte har blivit ännu en av de små butiker som drabbats av Corona…
  Det vore verkligen synd, för innan allt detta satte igång för 1 år sedan, så hade jag precis tänkt besöka butiken för att i lugn & ro titta igenom sortimentet ordentligt (för jag var så stressad när jag köpte riset att jag inte hann kolla om det fanns andra intressanta varor)

  Och stort tack för din alltid lika intressanta blogg & inspirerande recept! ❤️

  Mvh, Linda

 2. Jättebra recept på dillkött det blev uppskattat. Den här gången gjorde jag på fläskkött ska testa älgkött nästa gång eftersom jag har det i frysen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close