Pakistansk seekh kebab

Kryddig pakistansk kebab med sting tillagad på två olika sätt. Jag har både lagat den som man gör “på riktigt”, alltså på spett (seekh betyder spett) över grillen och jag har även gjort en förenklad vardagsvariant där jag har plattat ut kebaben i långpanna. Båda versioner är fantastiskt goda! Seekh kebab är annorlunda i smaken från den klassiska köttfärskebaben. Koriander, mynta, ingefära, vitlök, chili och spiskummin i färsen gör kebaben riktigt “spicy” och läcker. Du kan servera kebaben med allt från bröd, ris, pommes sallad till raita.

6 portioner
1 kg finmald köttfärs
1 finhackad gul eller röd lök
2 tsk riven färsk ingefära
2 st rivna vitlöksklyftor
1-2 st finhackad grön chili
1 dl finhackad färsk koriander
0,5 dl finhackad färsk mynta eller 1 msk torkad mynta
2 tsk spiskummin
2 tsk chili- eller paprikapulver
0,5 tsk malen korianderpulver
0,5 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Tillsättning om kebaben ska tillagas i ugn:
Ca 3-4 msk olja (raps- eller olivolja funkar. Jag tar olivolja)
Valfri servering vid kebaben:
2-3 st lök
3-4 st sivri (turkisk paprika) eller 1 grön paprikor hackad i klyftor
3 st tomater

Serveringsförslag vid kebaben:
Raita
Indisk picklade lök
Mangolassi
Vitköksnaan
Pitabröd

Gör såhär:
Pressa försiktigt ur vätska från den finhackade löken med händerna. Blanda sedan ihop alla ingredienser till kebaben förutom olja. Täck bunken med plast och låt gärna färsen marineras i kylen några timmar eller över natten. Om du inte har tid att marinera köttet flera timmar så kan du låta det stå i kylen i 30 min, jag rekommenderar dock lång att du låter den marineras några timmar för godast smak.

Seekh kebab på spett: Trä färsen på spett. Ta en bit av köttfärsblandningen och kläm fast färsen ordentligt på spettet och forma en lång kebab. Grilla spetten på grillen. Efter ca 10-15 min är de färdiga, servera genast.  Eller tillaga i ugnen. Värm ugnen till 250° med grillfunktion på, lägg spetten på en plåt, ringla lite olja över och ta in i mitten av ugnen. Grilla gärna lök, tomat och sivri bredvid.

Seekh kebab i långpanna: Platta ut kebaben jämnt i en långpanna, ca 30×40 cm. Skär ut jämnstora kebabbitar (se bild). Skär lök och tomat i klyftor. Toppa kebaben med lök, sivri och tomatklyftor. Värm ugnen till 250° och ha gärna grillfunktionen på. När ugnen är riktigt varm, ringlar du olja över allting på plåten. Ta in plåten i mitten av ugnen och grilla i ca 15 min. Ta ut och servera genast.

Join the Conversation

  1. Clara says:

    Om man byter ut lammfärsen till nötfärs blir de samma konsistens och smak?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close