Fluffigt sött brytbröd med en touch av ananas. Så goda! Bröden passar lika bra att fyllas med något matigt, serveras nybakade till frukosten med ost och smör eller som ett sött bröd vid soppan.
15 st bröd
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
1,5 dl mjölk (3% fetthalt)
1,5 dl ananasjuice
2 ägg
50 smör
1 dl socker
1 tsk salt
Ca 9-10 dl mjöl
Pensling:
15 g smält smör
Recept på ukrainskt brytbröd hittar du HÄR! och Balkans brytbröd pogacha HÄR!
Gör såhär:
Häll ljummen mjölk och ananasjuice över jästen, rör om och låt stå i 10 min. Blanda sedan i ägg och smält smör, blanda. Häll i de övriga ingredienserna och knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Degen är lite styv av äggen, den ska varken vara kladdig eller för kompakt, få till en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med plast och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Häll degen på mjölat bakbord och dela degen i ca 15 bitar och forma dem till bollar. Klä en ugnsform, ca 20×30 cm, med bakplåtspapper. Lägg degbollarna i formen. Täck formen med en kökshandduk och låt jäsa i ca 35 min.
Värm ugnen till 180°. Baka brödet mitt i ugnen gyllene i ca 30 min. Ta ut från ugnen, låt svalna nån minut och pensla sedan med smält smör. Servera gärna nybakade och varma.