Saftig lax toppad med ett täcke av färskost. Laxen blir så saftig och såååå god! Enkel att laga och rätten sköter sig själv i ugnen. Passar lika bra att servera till vardags som till fest.
Recept på kraschad potatis med saffran och vitlökssmör hittar du HÄR!
6-8 portioner
Ca 1,5 kg laxsida
200 g färskost (läs tips nedan)
Saften från en halv citron
Salt & peppar
1 dl vatten
Smaksättning till färskosten:
2 msk finhackad dill
Rivet skal från en citron
Garnering (valfritt):
Finhackad gräslök eller dill
Citronklyftor
TIPS! Du kan använda en färskost som redan är smaksatt, då behöver du inte smaksätta osten. Välj din favoritsort och bred på laxen.
Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Blanda samman färskost med finhackad dill och rivet skal (bara det gula) från en citron. Lägg laxsidan på ett foliepapper på en ugnsplåt och vik upp kanterna på foliepappret runt laxen. Pressa lite citron över laxen och krydda med salt och peppar. Bred färskosten över laxen
Precis innan laxen ska in i ugnen häller du vatten runt om laxen på folien, (inte på laxen). Vattnet gör laxen saftig. Baka laxen mitt i ugnen i ca 30 min. Garnera gärna laxen med finhackade örter och citron. Servera med önskat tillbehör. Jag serverades laxen med kraschad potatis som jag har smaksatt med saffran. Kall dillsås eller romsås passar perfekt bredvid.
Fler goda laxrecept:
Hel laxsida i ugn
Lyxig fiskgratäng med lax
Krämig laxpasta
Laxgratäng
Sesampanerad lax