Gör en twist på pannkakorna och riv ner zucchini i smeten. Pannkakorna får en fantastiskt god smak och vacker färg. Dessa koreanska pannkakor är lika goda att avnjutas nystekta och varma som kalla. Dessutom enkla att göra, det gillar vi! Dippsåsen bredvid är min favorit. Ni är många som älskar den. Du kanske känner igen receptet från min glasnudelsallad och vietnamesiska vårrullar. Det blev en hit att servera såsen med hobak jeon. Njut av pannkakorna som en lätt lunch, som tillbehör vid maten eller ta med på picknicken.
2 stora eller 4 mindre portioner
Ca 650 g fast zucchini (läs tips nedan)
2,5 dl rismjöl (kan ersättas med 2 dl vetemjöl, läs tips nedan)
2 st ägg
Ca 1 dl vatten (läs tips nedan)
1 salladslök (kan uteslutas helt eller ersättas med gul lök)
1 grön chili (valfritt)
Salt & peppar
Olja till stekning
TIPS! Välj gärna lite mindre och fasta zucchini, ju större zucchini du jobbar med desto mer vätska innehåller den. Jag använde två stycken fasta mellanstora zucchini. Jag använder rismjöl i mina plättar, det ger en krispig konsistens men det funkar strålande med vetemjöl också. Mängden vatten varierar beroende på zucchinins konsistens och hur mycket vätska du får ur den. Känn dig fram och justera mängden. Få till en smet som varken känns lös eller för torr. Den ska vara kladdig.
Serveringsförslag:
Ljuvlig sojasås:
1 finhackad röd chili
1 liten bit finhackad rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
2 st pressad lime
Ca 0,5 dl japansk soja
2 tsk fisksås (kan uteslutas för vegetariskt alternativ)
2 tsk sesamolja
1 msk palmsocker (rörsocker eller honung funkar också)
1 liten knippe finhackad koriander
Recept på grekiska zucchinibiffar hittar du HÄR!
Gör såhär:
Börja med dippsåsen, blanda ihop alla ingredienser och ställ i kylen.
Hacka zucchini i tunna stavar. Det funkar bra att riva zucchinin men pannkakorna får krispigare konsistens om du hackar zucchinin i tunna stavar. Lägg zucchinin i en sil, strö över ca 2 tsk salt, blanda och låt stå i 15 min. Zucchinin kommer att släppa ifrån sig massa vätska. Pressa sedan ur överflödig vätska från zucchinin med händerna.
Hacka lök och eventuellt chili fint. Lägg i en bunke med zucchinin och blanda. Tillsätt rismjöl, ägg och blanda. Gärna med händerna. Tillsätt sedan vätska och blanda, mängden vätska varierar beroende på hur mycket vätska du fick ur zucchinin. Smeten ska varken kännas torr eller för lös. Så fort du har blandat ihop smeten ska du börja steka pannkakorna för att zucchinin kommer att vätska sig och du vill inte att smeten ska bli svår att jobba med.
Hetta upp olja i en stekpanna. Klicka ut smet med en sked och platta till pannkakorna. Stek ca 3-4 min på varje sida på medelvärme. Servera gärna nystekta och varma. Även väldigt goda att avnjutas kalla!
Vad är 650 g zuchini?
Slarvade vid genomläsning av receptet – drog inte ut vätskan ur zucchinin men hade mindre med vatten i. Plättarna blev ändå bra. Och såsen till…. wow! Detta ska jag göra flera gånger!
Andra gången jag gör Hobak jeon. Hade tyvärr inte alla ingredienser till den delikata såsen hemma denna gång – så jag nöjde mig med japansk soja. Gott det med men såsen som du föreslår passar allra bäst!