Indisk gryta med kyckling

Kryddig och mustig indisk curry med kyckling. Denna rätt är full med smaker och kryddor. Passar att serveras med naan eller ris. Raita är också väldigt gott bredvid grytan, särskilt om man har i chili för att bryta av hettan.  Recept på fler goda indiska grytor hittar du HÄR!

6 portioner
1,5 kg kycklingklubbor
2 st lök
2 st tomater (eller en burk krossad tomat)
4 st vitlöksklyftor
2 st chili (kan uteslutas)
1 msk riven ingefära
4 msk tomatpuré
Ca 4 dl vatten
Ca 0,5 dl olja till stekning
Kryddor:
1 kanelstång
5 st kardemummakapslar
3 st hela nejlikor
1 msk spiskumminfrön
8 st svartpepparkorn
2 st lagerblad
2 tsk garam masala
2-3 tsk röd chilipulver eller paprikapulver
1 tsk gurkmeja
Salt

Gör såhär:
Dra bort skinnet från kycklingklubborna och dela dem i mitten. Ställ åt sidan. Lägg kardemummakapslar, kanelstång, pepparkorn, nejlikor och spiskumminfrön i en helt torr stekpanna och rosta dem några sekunder. Mixa kryddorna till pulver och ställ åt sidan.

Hacka löken i strimlor och stek i olja tills den får färg. Tillsätt riven ingefära, riven vitlök, hackad chili och stek lite till. Tillsätt sedan gurkmeja och chilipulver, stek en stund under omrörning. Hacka tomat i tärningar och släng ner det i grytan. Tillsätt kryddmixen som du rostade i början av receptet. Om det känns torrt i stekpannan kan du ha i mer olja.

Vänd i kycklingen och stek tills kycklingen får lite färg. Tillsätt tomatpuré och fortsätt steka allting. Dofterna från alla kryddor är ljuvliga. När allting fått stekas en stund tillsätter du vatten i grytan, lagerblad, garam masala och salt. Rör om, låt grytan koka up, sänk värmen och låt sedan grytan puttra på medelvärme under lock i ca 45-60 min. Lyft på locket med jämna mellanrum, rör om och tillsätt eventuellt mer vatten om det känns för torrt. När grytan är klar kan du gärna garnera med finhackad koriander vid servering.

Join the Conversation

  1. Kan man använda hel kyckling istället för klubbor?

    1. Zeina Author says:

      Funkar alldeles utmärkt.

  2. Bella78 says:

    Kan man avsluta denna rätten i ugnen tro?

  3. Ulrika says:

    Kan man använda sig utav kycklingfilé istället?

    1. Det blir nog bara godara för kycklingfile är lite mer kompacktare en kycklingben men det blir nog inte samma smak.

    2. Mojgan says:

      Jag gör alltid med kycklingfilé och det blir gott.

  4. Johan says:

    Hej!
    Ska det vara spiskumminfrön eller kumminfrön?

    Tack för härliga recept!

  5. Camilla says:

    Du är fantastisk Zeina. Vad glad jag är att jag alltid kan hitta något gott och spännande hos dig. Du är one of a kind ❤️

  6. Hej Chicken älskare – jag ärvde en fin lergryta av min kärmor – och den är det bästa jag vet ! Den ligger i blöt 15 min – sen fyller jag botten med morot lök purjo palsternacka kålrot – vad jag har hemma – in i kycklingen kan man lägga de av dem o annat gott – sen lagom med slat och HERBAMARE …smör i formen – in i varmluftsugn på kvällen kl 22 – och ut på morgonen kl 6 ..låg värme under natten – jag kör med 110 C ..den blir ju perfekt !

  7. Sofia says:

    Det här är en riktig familje favorit! Verkligen alla älskar den! Tack för fantastiska recept ❤️

  8. Ann-Charlotte Moberg says:

    Du är fantastisk Zeina
    Har lagat flera olika rätter från recept utav dig. Alltid lika gott, smakrikt & uppskattat!!
    Tack för alla fina recept, nu är det kul att laga mat igen
    KRaM från Lotta

  9. Alexander says:

    Hej! Letar alltid inspiration bland dina recept, tack för hjälpen! Ska man verkligen mixa kanelstången också? Känns inte helt självklart så vill bara säkerställa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close