Kubba är en fylld deg av något slag som antigen kan kokas, friteras, stekas eller ugnsbakas. Det finns många olika varianter på kubba och de görs i många länder i Mellanöstern. Man skulle kunna beskriva kubba som Mellanösterns svar på den svenska kroppkakan. En kubbadeg kan göras utav potatis, ris, bulgur, bulgur och mannagryn. Det är pilligt att göra det och det gäller att ha en bra känsla när man jobbar med degen för att få till den perfekt.
Ca 10 st kubba
5 dl köftelik bulgur
2 dl mannagryn
Ca 6 dl kokhett vatten
1 tsk salt
Fyllning:
1 gul lök
300 g köttfärs
2 dl russin
100 skalad mandel eller pinjenötter
1 dl finhackad persilja
Salt & peppar
1,5 tsk sjukryddor
TIPS! Du kan utesluta nötter, persilja eller russin i fyllningen. Gillar du hetta kan du tillsätta lite chilipulver.
Shorbet hamod shalgam- Irakisk soppa som passar till kubba, recept HÄR!
Gör såhär:
Blanda mannagryn, bulgur och salt i en stor skål. Häll över hett vatten, täck skålen och låt stå i 30 min. Under tiden kan du göra fyllningen. Hacka löken och stek den i olja tills den mjuknar och blir glansig. Vänd i färsen och stek tills den får färg. Tillsätt övriga ingredienser och fräs lite till, ställ sedan åt sidan.
Nu är det dags att jobba med bulgurdegen, här gäller det att ha en bra fingertoppskänsla. Känns degen för smulig och torr tillsätter du lite mer hett vatten. Degen ska knådas ordentligt en bra stund tills den blir smidig och bulguren inte längre smular sig. Jag kör min smet i en matberedare några varv tills den känns smidig och lättarbetad. Man kan även knåda den för hand men då ska man jobba en bra stund med den. Ta en bit deg i handen och försök att forma en platta med handen, känns den bra och går att forma så är degen redo att användas.
Fukta händerna lite lätt, ta en bit bulgurdeg och forma till en platta i handen. Lägg en stor matsked fyllning i mitten och förslut plattan. Jobba med lätt fuktade händer och forma den till ett tefat. Se till att det inte är några sprickor nånstans. Lägg plattorna på ett bakplåtspapper och fortsätt jobba tills du har använt hela bulgurdegen. Hetta upp vatten i en stor kastrull med lite salt. Droppa försiktigt ner 2-3 kubba i taget. Vattnet ska vara hett och småputtra utan att den kokar kraftigt.När kubben flyter upp till ytan, efter ca 5 min är den klar. Ta upp dem med en hålslev, låt rinna av och lägg upp på ett fat. Nu är din kubba klar. Du kan frysa in dem, steka, eller ha i soppa. Om du fryser in dem ska du inte stapla dem på varandra, de kan klibbas ihop.
Det här verkar vara så himla gott! Jag älskar verkligen palt, som nästan är som kroppkakor, och om kubba är som Mellanösterns svar på kroppkakor så tänker jag bara anta att jag kommer tycka det är jättegott! Tack för ett inspirerande inlägg!
Ja dom är verkligen goda 😀 tack fina du och kul att du kikade in hos mig. Kram /Zeina
Hej! Försökte mig på dessa ikväll, och fick tipset att först rulla degen som en boll, göra hål och sedan fylla med köttfärs och forma till en boll för att sedan platta ut dem. Jag testade även din variant av formning men upplever att det sprack väldigt lätt.. skulle jag ha knådat mer eller haft i mer vatten..?
Juste sen undrar jag om du sköljer din bulgur innan, tänkte eftersom det har så mycket stärkelse..
Jag brukar inte skölja bort stärkelse då det behövs för att för att hålla ihop kubben så den inte faller samman