En riktigt läcker irakisk gryta med spenat och örter. Den får en god syrlig smak från de torkad lime och fylls ut med bönor eller kikärtshalvor. Underbar att servera med ris och en syrlig sallad.
6 portioner
900 g spenat (jag använder djupfryst hackad spenat, färsk funkar också bra)
2 dl torkade kikärtshalvor (kan ersättas med kikärtor eller andra bönor som tex vita böner, black eye bönor eller kinden bönor. Du kan även blanda olika sorters bönor i grytan)
1 gul lökar
1 liten knippe färsk persilja
1 liten knippe färsk koriander
1 dl finhackad färsk dill (2 msk torkad eller fryst dill funkar också bra)
3 st torkade lime
3 msk tomatpuré
0,5 tsk sju kryddor- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
2 st grönsaksbuljongtärningar
Salt & svartpeppar
Olja til stekning
Gör såhär:
Blötlägg kikärtshalvorna i ljummet vatten i 1 timme. Om du använder kikärtor, eller andra torkade bönor ska du blötlägga dem i minst 8 timmar och förkoka dem innan du tillsätter dem i grytan. Kikärtshalvorna behöver du inte förkoka. Du kan även använda färdigkokta bönor på burk.
Finhacka lök, persilja, koriander och dill. Om du använder färsk spenat hackar du det med. Hetta upp olja och stek löks tills den blir glansig. Vänd i örterna och eventuellt färsk spenat, om du använder djupfryst spenat väntar du med att tillsätta det, det behöver inte stekas. Stek under omrörning i ca 10 min. Tillsätt tomatpurén och stek lite till. Tillsätt sedan upptinad spenat om du använder fryst. Gör 2 st hack i limen och vänd ner det i grytan. Smula i buljongen. Tillsätt även kikärtshalvorna. Späd ut grytan med ca 3 dl av vatten. Smaksätt med salt, peppar och sjukryddor. Låt grytan puttra under lock tills kikärtshalvorna och örterna mjuknar, ca 45-60 min. Späd ut med mer vatten vid behov om grytan känns för tjock.
Servera grytan med ris och en syrlig sallad. Om du gillar syra kan du pressa citron i grytan vid servering. Recept på en syrlig sallad hittar du HÄR! Recept på riset som jag serverat till grytan hittar du HÄR!
supergod! la till lite vitlök & agavesirap samt serverade med tortillabröd. hittas här: http://polichinelle.se/2017/august/vegetarisk-veckomatsedel-72-rostad-morotssoppa-irakisk-spenatgryta-barnvanlig-ajvarpastagratang-och-champinjonsoppa-med-spenat-2.html tack för receptet! <3
Hej! Vad kan man använda istället för torkad lime?
Hej,
Ska prova laga detta ikväll 🙂 Länken till riset verkar dock inte fungera…
Mvh Linnea
Råkade hälla i hela kryddblandningen men det blev gott. 0.5, känslig?