Iskender kebab-Turkisk kebab

Iskender Kebab är en turkisk delikatess med mycket smak. Saftigt kött som serveras med stekt bröd, läcker tomatsås, yoghurtsås och brynt smör. Fantastiskt gott! Trots att det är många moment i receptet så är det inte alls svårt att göra egen Iskender kebab hemma. Fler goda kebabrecept på bloggen hittar du HÄR!

4 portioner
4 st tunnbröd eller pitabröd
Olja och smör till stekning
Köttet:
1 kg entrecote, lövbiff, ryggbiff eller kebabskav (vegetarisk kebabskav funkar också alldeles utmärkt)
2 tsk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
0,5 tsk svartpeppar
3 msk olivolja
Salt
Tomatsås:
50 g smör
4 msk tomatpure
2 msk paprikapure (kan ersättas med 2 msk tomatpure+1 msk paprikapulver)
Ca 4 dl vatten
Salt & peppar 
Yoghurtsås:
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta 
Salt
Brynt smör:
50 g smör
Grillade eller stekta grönsaker (valfritt):
4 tomater, 4 st sivri

Gör såhär:
Skär köttet i lövtunna skivor. Krydda med oregano, paprikapulver, svartpeppar och olivolja (saltet tillsätter du efter att du har stekt köttet). Låt gärna köttet marineras några timmar i kylen. Om du inte har tid låter du det stå i rumstemperatur i ca 20-30 min medan du förbereder resten av tillbehören.

Blanda ihop yoghurtsåsen och ställ i kylen. Gör sedan tomatsåsen. Hetta upp smör i en liten kastrull, fräs tomatpuré och paprikepuré under omrörning i ca 5 min på medelvärme. Tillsätt vatten och smaka av med salt. Låt såsen puttra utan lock i ca 15 min. Lägg sedan på ett lock och ställ åt sidan. Skär brödet tärningar. Hetta upp en rejäl klick smör och stek brödet tills det får yta och suger åt sig smöret. Stek eller grilla eventuellt tomathalvor och sivri. Gör sedan brynt smör. Lägg smöret i en kastrull och smält det på medelvärme. Låt sedan smöret brynas under städning omrörning tills det får en fin gyllene färg och nötaktig smak. Håll smör och tomtsås varm fram till det är dags att äta om du ska äta direkt.

Hetta upp olja i en stor stekpanna. Stek köttet på hög värme ca 1-2 min på varje sida. Stek köttet i omgångar istället för att lägga allting i stekpannan för att få en fin stekyta på köttet. Krydda köttet med salt.

Lägg brödtärningar på en tallrik, ringla tomatsås över. Lägg kebabskivor över brödet, ringla tomatsås över köttet. Avsluta med yoghurtsås och ringla brynt smör över allting. Servera genast med sivri och tomat.

Join the Conversation

  1. Det blev sååååå himla gott!! Älskar dina recept Zeina!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close