En underbar polentapaj med smak av Italien. Polenta görs av majs som man maler till små gryn, det liknar mannagryn men skiljer i smaken. Mycket populärt i Italien där den äts på alla möjliga vis. Kan serveras till en gryta, som gröt, i bakverk, bröd och man kan även steka eller grilla polentaskivor. Jag testade att göra paj av polenta och det blev en absolut fullträff. Väldigt gott!
6 portioner Italiensk polentapaj
2 dl grovmalen polenta
1 buljongtärning (valfri sort, jag använder grönsaksbuljong)
Topping:
250 g färska champinjoner
250 g körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
7-10 st basilikablad
3 dl riven ost
Salt & peppar
Gör såhär:
Koka upp polentan enligt anvisningarna på förpackningen, tillagningssättet kan variera beroende på vilken sort du har valt. Det behövs ca 7 dl vatten till 2 dl polenta. Vanligtvis ska du först koka upp vattnet, smula i buljongen och häll sedan i polentan. Sänk värmen och koka upp under omrörning tills den tjocknar som en gröt. Låt småputtra i ca 5-6 min. Pensla sedan en paj- eller en liten ugnsform, ca 28 cm, med olivolja och häll över polentan. Låt svalna tills den stelnar.
Värm ugnen till 200°. Hacka champinjonerna eller behåll dem hela om de är små. Dela körsbärstomaterna i mitten. Hetta upp olja i en stekpanna och stek champinjonerna en stund. Pressa i vitlöksklyftan och fräs snabbt 1 min. Tillsätt sedan tomat, basilika, salt, peppar och fräs i ca 1 min. Häll champinjonfyllningen över polentan, strö på ost, lite mer basilikablad och grädda mitt i ugnen i ca 25 min. Ta ut och servera som tillbehör till maten eller med en sallad.
Servera gärna med Italiensk torskfilé, recept finns HÄR!
Mycket god paj. Hade på riven ost, tomater, rödlök och på slutet riven parmesan. Hade ingen svamp hemma.