Italiensk Polentapaj

En underbar polentapaj med smak av Italien. Polenta görs av majs som man maler till små gryn, det liknar mannagryn men skiljer i smaken. Mycket populärt i Italien där den äts på alla möjliga vis. Kan serveras till en gryta, som gröt, i bakverk, bröd och man kan även steka eller grilla polentaskivor. Jag testade att göra paj av polenta och det blev en absolut fullträff. Väldigt gott!
polenta5_Fotor

6 portioner Italiensk polentapaj
2 dl grovmalen polenta
1 buljongtärning (valfri sort, jag använder grönsaksbuljong)
Topping:
250 g färska champinjoner
250 g körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
7-10 st basilikablad
3 dl riven ost
Salt & peppar
polenta_Fotor

Gör såhär:
Koka upp polentan enligt anvisningarna på förpackningen, tillagningssättet kan variera beroende på vilken sort du har valt. Det behövs ca 7 dl vatten till 2 dl polenta. Vanligtvis ska du först koka upp vattnet, smula i buljongen och häll sedan i polentan. Sänk värmen och koka upp under omrörning tills den tjocknar som en gröt. Låt småputtra i ca 5-6 min. Pensla sedan en paj- eller en liten ugnsform, ca 28 cm, med olivolja och häll över polentan. Låt svalna tills den stelnar.

Värm ugnen till 200°. Hacka champinjonerna eller behåll dem hela om de är små. Dela körsbärstomaterna i mitten. Hetta upp olja i en stekpanna och stek champinjonerna en stund. Pressa i vitlöksklyftan och fräs snabbt 1 min. Tillsätt sedan tomat, basilika, salt, peppar och fräs i ca 1 min. Häll champinjonfyllningen över polentan, strö på ost, lite mer basilikablad och grädda mitt i ugnen i ca 25 min. Ta ut och servera som tillbehör till maten eller med en sallad.
Servera gärna med Italiensk torskfilé, recept finns HÄR!
mama3_Fotorpolenta3_Fotor
polenta1_Fotor

Join the Conversation

  1. Minou says:

    Mycket god paj. Hade på riven ost, tomater, rödlök och på slutet riven parmesan. Hade ingen svamp hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close