Jalleb- Drink med dadelsirap och rosenvatten

Jalleb är en söt dryck med smak av sirap och rosenvatten. På somrarna i Libanon och Syrien säljs jalleb överallt av gatuförsäljare. Drycken avnjuts iskall med massa is, toppad med nötter och russin. 

Gatuförsäljare som är klädda i traditionella dräkter från Syrien. De säljer iskalla drycker, kaffe eller te till alla förbipasserande.

1 liter jalleb
0,5-1 dl dadelsirap (justera sötman efter smak)
0,5- 1 msk rosenvatten (öka eller minska mängd efter smak)
Ca 8-9 dl vatten
Is
Topping (mixa fritt efter smak)
2 dl valfria nötter som tex pinjenötter, mandel, pistage
1 dl russin
TIPS! Du kan byta ut dadelsirap mot carobsirap. Både sirapsorterna finns att hittas i bla livsmedelsbutiker som säljer produkter från Mellanöstern.

Gör såhär:
Blanda sirap och rosenvatten i en kanna. Späd ut med kallt vatten. Smaka av och tillsätt eventuellt mer sirap eller rosenvatten. Ställ i kylen fram till servering. Lägg massa is i glas, häll över jalleb och toppa sedan med nötter och russin. Avnjutes iskall!

Join the Conversation

  1. Minou says:

    Rekommenderar alla som avstår från alkohol eller vill bjuda på alkoholfria drinkar att titta efter recept bland Zeinas alkoholfria drinkar. Jag har hittat många härliga recept från många olika länder där både för varma och kalla dagar. Några av dryckerna är mycket söta i sin ursprungliga form men som Zeina skriver här kan man själv justera sötman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close