Kabis är pickels gjord på libanesiskt vis och serveras gärna vid maten som ett gott tilltug. Du justerar smaken på dina pickels helt efter dina smaklökar. Gillar du hetta kan du ha i chili, gillar du söt smak kan du smaksätta ättikslagen med socker, är du förtjust i vitlök kan du slänga i några klyftor i burken. Jag gillar mina inlagda gurkor utan socker med chili och vitlök. Den inlagda vitkålen har jag gärna socker i, blir riktigt gott med lite sötma.
1 liters burk inlagda grönsaker
Ättikslag
2 dl ättika (12%)
5 dl vatten
2 msk salt (använd grovsalt utan jod om du ska lägga in gurkor, till vitkål funkar vanlig salt)
0,5-1 dl socker (valfritt)
Grönsaker, välj ett av förslagen:
1.Gurka- 10-12 st små gurkor, 2 vitlöksklyftor, 1-3 chili, 2 lagerblad
2.Vitkål- En stor klyfta vitkål, 2-3 st rödbetor, 2 vitlöksklyftor (kan uteslutas), 1-3 st chili om du gillar hetta
Övriga grönsaker, mixa fritt-Morot, blomkål, rättika, paprika
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till ättikslagen i en kastrull och hetta upp. Lagen behöver inte koka, rör om tills socker och salt löses upp. Smaka av och tillsätt eventuellt mer ättika, socker eller salt. Ställ åt sidan och låt kallna.
Diska glasburken väl i hett vatten. Förbered sedan grönsakerna. Tvätta dem väl och skär önskad storlek. Gurkorna ska behållas hela. Vitkålen och rödbetorna kan du skära i tjocka strimlor. De övriga grönsaker kan hackas i lika stora bitar. Varva grönsakerna, chili, vitlök och lagerblad jämnt i en glasburk. De ska ligga väldigt tätt ihop så tryck till grönsakerna ordentligt. Häll över ättikslagen och vicka lite på burken så vätskan fördelas jämnt. Vätskan ska nå ända upp till kanten. Är det för lite vätska kan du hälla lite ättika och vatten direkt i burken. Ställ burken på en mörk och sval plats, tex skafferiet. Låt stå i 2-3 veckor.
Hej Zeina, tack för en blogg med härlig mix av recept.
en liten undran. Du använder Ättika i receptet. Vad var det i original receptet? Eller finns Ättika i Libanon?
Ättikan är nog den svenska produkt jag saknar mest och inser att jag måste lära mig ett nytt sätt att göra inläggningar på.
Hej
Jag använder vanlig 12% ättika. Jag tar ättika men vinäger funkar också bra. Anledningen till ättika är för att jag kan ta liten mängd och späda ut med vatten. Tar man vinäger så ska det vara större mängd än ättikan eftersom den är mildare. Jag vet inte om ättika finns i Libanon. Lycka till /Zeina:-)
Hej Zeina. Tänkte göra kabis. Min första gång. Jag undrar efter att jag lämnat dem i två veckor i skafferiet och öppnat och börjat äta ur burken. Ska jag lägga dem i kylskåpet tänker jag så de inte möglar?
MVH
Maria
Man brukar väl alltid lägga i kyl efter öppning?
Ättika borde finnas i Libanon. Jag har varit ganska mycket i Nordafrika och där använder man ättika till exempel till salladsdressing. MVH Boel
Hej Zeina, har du ett recept på fermenterad libanesisk gurka?
Du använder ättika. Brukar inte det vanliga i dessa inläggningar vara citronsyra? Så är det åtminstone i dem jag har köpt.
Hej!
Jag tänkte använda squash istället för gurka. Jag kommer ju dela squashen i bitar och undrar om det har någon betydelse om jag använder grovt eller vanligt salt?/Mvh Elisabeth