DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED ARLA
Kabsa är en favoriträtt från Mellanöstern där köttet kokas mört i en smakrik och kryddig tomatsås. När man har kokat klart köttet tillagar man riset i tomatåsen. Det ger riset en utsökt och aromatisk smak. Delikat att servera kabsan med yoghurt och sallad. Jag har lagat Arlas ljuvliga version på Kabsa, recept på den hittar du HÄR! Jag lagade den dock på mitt vis och försökte få min kabsa så autentisk som möjligt. Den blev underbart god!
Ca 6-8 portioner
6 dl basmatiris
800 lammkött (jag rekommenderar lammlägg)
50 g smör
400 g krossad tomat
2 st rödlök
2 st sivri (turkisk paprika) eller 1 grön paprika
3 st vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära (kan ersättas med 1 tsk torkad ingefära)
1 apelsin
Ca 5 dl vatten
2 st köttbuljongtärningar
Kryddor:
2 st noomi (torkad lime)
2 st kanelstänger
2 st lagerblad
1 msk paprikapulver (gärna rökt paprikapulver)
2 tsk gurkmeja
1 tsk hela nejlikor
5-6 st kardemummakapslar
1 g saffran
Salt och svartpeppar
Garnering:
2 dl russin (gärna sultanrussin)
2 dl blandade nötter tex pistagenötter, pinjenötter eller mandel
10 g smör
Servering:
Yoghurt
Syrlig sallad
Gör såhär:
Börja med att förbereda alla ingredienser och ha dem framme så går det smidigare att laga rätten. Hacka lök, sivri/paprika och vitlöken. Riv ingefäran fint. Låt köttet stå i rumstemperatur en stund innan den steks. Mät upp alla kryddor och ställ åt sidan. Gör 2 st hack i limen med en kniv.
Hetta upp 50 g smör i en rymlig gryta. Bryn köttet ordentligt tills den får fin färg. Tillsätt löken och stek lite till. Tillsätt sedan paprika, vitlök och ingefära. Vänd i alla kryddor förutom saffran. Om det känns torrt i grytan kan du tillsätta lite mer smör. Stek nu allting en stund under omrörning, se till att kryddorna får stekas med köttet en stund utan att de bränns vid.
Tillsätt krossad tomat, saften från 1 apelsin och saffran. Riv även i lite skal från apelsinen, se till att inte få med det vita skalet, då kan det bli beskt. Rör om ordentligt. Smula i buljongtärningarna och häll i ca 5 dl hett vatten. Krydda med salt och peppar. Koka upp såsen, sänk värmen och låt köttet koka under lock på medelvärme tills köttet är helt mört. Koktiden kan variera beroende på köttet, mina lammlägg fick koka i ca 3 h. Lyft på locket med jämna mellanrum och rör om i grytan. Tillsätt eventuellt mer vatten eller kryddor vid behov.
När köttet är klart lyfter du bort dem från såsen, lägg på ett fat och täck väl, ställ åt sidan. Ta även bort torkad lime från såsen och kasta dem, de kan ge en besk smak om de går sönder i såsen, de har nu gjort sitt och gett smak till grytan. Tvätta riset ordentligt och sila av. Blanda riset med tomatsåsen som köttet har kokats i. Såsen ska täcka riset med ca 1 cm. Blanda varsamt riset i såsen utan att du krossar sönder riskornen. Koka upp utan lock, sänk sedan värmen lägg ett lock på grytan. Låt riset ångas långsamt under lock tills den mjuknar, ca 20 min (tillagningstiden kan variera). Lyft på locket och fluffa till riset med en gaffel. Lägg köttet över riset och låt allting ångas lite till.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek russin och nötter gyllene. Lägg upp riset och köttet på ett fat, garnera med nötter och russin. Servera kabsan med yoghurt och sallad. Smaklig måltid.
Hej! Jag ser nu att du har svarta noomi, går det lika bra med gröna?
Hej jag skulle vilja laga detta men min man tycker inte om lamm. Kan man göra det med något annat kött? Vad blir bäst isåfall? Nötkött? Kyckling? Vilken köttdel bör jag välja?
Kyckling går bra, blir lika gott
Tack för receptet! Lagade i tryckkokare så justerade matlagnings tid, funkade utmärkt, så gott!