Kåldolmar är klassisk svensk husmanskost. Blir så himla gott med lingon, gräddsås och potatis. Här kommer ett super bra recept som ger dig riktigt goda kåldolmar.
6 portioner kåldolmar
1 mellanstort vitkålshuvud ( Ca 2 kg)
Fyllning:
1 dl grötris
1gul lök
500 g köttfärs
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 st ägg
1 dl vatten
Stekning:
25 g smör
2 msk rapsolja
Garnering
ljus sirap
3 dl vatten
Gör såhär:
Koka upp kålhuvudet i saltat vatten och lossa bladen efter hand som de mjuknar. Låt dem rinna av. Skär bort den tjocka delen av kålen (stjälken). Koka upp grötris i vatten tills de mjuknar, sila av. Finhacka löken och stek i smör tills de mjuknar och får färg. Blanda sedan alla ingredienser till fyllningen. Lägg ca 2 msk fyllning på varje kålblad, vik in sidorna och rulla till en dolma. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn dolmarna på medelvärme, ca 3 min på varje sida. Stapla dem i en ugnsplåt.
Hetta upp ugnen till 200°. Lägg vatten i plåten runtom dolmarna, ringla sirap över, täck plåten med foliepapper och ta in i mitten av ugnen. Efter ca 30 min lyfter du bort folien och låter dem vara i ugnen ytterligare 15 min. Servera med kokt potatis och lingonsylt eller rårörda lingon.