Kalljästa fröfrallor

Lättbakade och saftiga frallor fulla med frön. Dom är omöjliga att misslyckas med, du ska bara blanda ihop alla ingredienser i en bunke och låta jäsa i kylen över natten. Häll ut degen och forma luftiga och sen skjuts in i ugnen. Fantastiskt goda bröd som du bara måste testa. Detta är ett gammalt bröd på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.
12 st fröfrallor
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
2 msk honung, sirap eller socker
1 tsk salt
4 dl ljummet vatten
4 msk linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl havregryn
1 dl vetekross eller havrekli
Ca 7-8 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)

Gör såhär:
Smula jästen i en bunke och lös upp med ljummet vatten. Tillsätt frön, havregryn och vetekross/havrekli, rör om väl med en träslev. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ordentligt tills du får en lös grötliknande kladdig deg. Degen behövs inte knådas, bara du blandar den väl så fröna blir jämnt fördelade. Mjöla degen runtom och täck bunken med en plastpåse. Ställ i kylen över natten (ca 7-10 timmar),

Häll ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord, och strö mjöl på degen. Knåda inte eller arbeta degen. Skär ut 12 st bitar med en degskrapa eller en vass kniv. Du behöver inte forma snygga frallor, jämna bara till dem snabbt med mjölade händer och lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 10 min. Under tiden kan du värma upp ugnen.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Ta in brödet mitt i ugnen och baka i ca 15 min. Ta ut och låt svalna på galler. Om du vill ha en mjuk skorpa på brödet täcker du dem med en bakduk, för hård skorpa ska de inte täckas. Servera som frukostbröd eller med soppan. Funkar utmärkt att frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader.
1

Join the Conversation

  1. De måste jag prova till imorgon! Ser jättegoda ut!

    1. Zeina Author says:

      Hoppas att du blir nöjd 😀 Tack för att du kikade in och lämnade en kommentar. Mvh Zeina

  2. Dom såg smarriga ut. Kommer givetvis testas 🙂

    1. Zeina Author says:

      Tack Snälla 😀 Dom är jätte goda. Hoppas att du blir nöjd om du testar. Mvh Zeina

  3. Testade dessa men lyckades inte riktigt, tycker degen var väldigt stabbig och tung när jag tog ut den. Vet inte om kylen är för kall kanske? Aldrig kalljäst förut.

  4. Malin says:

    Kan man använda torrjäst? Hur mycket?

  5. Ann-Marie says:

    Tack för alla enkla goda recept!

  6. Lizzie says:

    Goda! Kört detta recept med torrjäst några gånger nu, men tillsätter lite mer vatten än vad som står angivet.

  7. Diane says:

    Receptet verkade så bra men jag fick inte till en lös grötliknande deg med 4 dl vatten. Kunde inte ens röra ner 7 dl mjöl. Är mängden av vätska korrekt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close